En av Nobelpristagarna i kemi har forskat på bakteriofager. Bakteriofager är virus som infekterar och tar kål på bakterier. Spännande att vi redan hade spelat in ett podcastavsnitt på ämnet innan pristagaren tillkännagavs 🙂
Men medan man i Östeuropa tidigare använt bakteriofager istället för antibiotika, så har Nobelpristagaren forskat på ett lite mer specifikt användningsområde.
År 1985 utvecklade George Smith en ny metod som kallas för fagdisplay, där bakteriofager (virus som infekterar bakterier) kan utnyttjas för att ta fram nya proteiner. Gregory Winter använde fagdisplay för riktad evolution av antikroppar, med målet att framställa nya läkemedel.
Denna forskning har revolutionerat livet för hundratusentals patienter. De senaste 10–15 åren har biologiska mediciner som är målinriktade, effektiva och har få biverkningar tagits fram. Det första godkändes 2002 och används mot ledgångsreumatism, psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar. Fagdisplay har sedan dess gett antikroppar som kan neutralisera gifter, motverka autoimmuna sjukdomar och bota spridd cancer.
George Smith och Gregory Winter har genom att använda virus som verkar på bakterier, fager, åstadkommit en metod för att generera vilka antikroppar som helst. Detta har stor betydelse – närmare hälften av alla nya registrerade mediciner är just antikroppar. Dessa antikroppar har tidigare tagits fram genom att använda möss, men kan med deras metodik ske enbart i provrör.
Priset har starka kopplingar till Nobels medicinpris som tillkännagavs i måndags. Immunterapin mot cancersjukdomar som då belönades är framtagen med den metod som idag tilldelas kemipriset. (Läs mer om detta pris här: https://4health.se/nobelpriset-i-medicin-fysiologi-hur-immunforsvaret-battre-angriper-cancerceller
Mycket mer information om bakteriofager får du alltså på lördag i avsnitt 199 av podcasten.
Lämna ett svar