Många känner till att man ska tillaga sina morötter i ordentligt med fett (även om jag personligen föredrar att äta dem råa 🙂 ) Det här beror på att karotenoider (som tex betakaroten i morot) är fettlösliga.
Nu har man till och med gjort en studie som jämfört sallad med eller utan fett. Man tittar på näringsupptaget hos människor som äter sallad utan fett, med reducerat fettinnehåll, eller med fullfet dressing. Biotillgängligheten av salladen med fullfet dressing var mycket högre än då man åt sina grönsaker utan fet dressing.
Bra för mig som alltid har en sallad med både avokado och olivolja till maten 🙂
I sammanfattningen av studien kan man läsa att:
“The objective was to quantify the appearance of carotenoids in plasma chylomicrons after subjects ingested fresh vegetable salads with fat-free, reduced-fat, or full-fat salad dressings.”
The subjects each consumed 3 salads consisting of equivalent amounts of spinach, romaine lettuce, cherry tomatoes, and carrots with salad dressings containing 0, 6, or 28 g oil.
“The salads were consumed in random order separated by washout periods of ≥2 wk. Blood samples were collected hourly from 0 to 12 h. Chylomicrons were isolated by ultracentrifugation, and carotenoid absorption was analyzed by HPLC with coulometric array detection.”
“After ingestion of the salads with fat-free salad dressing, the appearance of α-carotene, β-carotene, and lycopene in chylomicrons was negligible. After ingestion of the salads with reduced-fat salad dressing, the appearance of the carotenoids in plasma chylomicrons increased relative to that after ingestion of the salads with fat-free salad dressing (P < 0.04). Similarly, the appearance of the carotenoids in plasma chylomicrons was higher after the ingestion of salads with full-fat than with reduced-fat salad dressing (P < 0.02).”
“Essentially no absorption of carotenoids was observed when salads with fat-free salad dressing were consumed. A substantially greater absorption of carotenoids was observed when salads were consumed with full-fat than with reduced-fat salad dressing.”
Nisse says
Borde väl vara likvärdigt om man steker grönsaker i smör i stället för olivolja. Även om jag uppskattar olivoljesmaken på salladen så blir jag irriterad att så mycket av den goda, och dyra, olivoljan stannar på tallriken. Jag har därför börjat ta olivolja på sked direkt i stället.