Personligen så äter jag mer råa grönsaker än tillagade för att inte förstöra näringen i grönsakerna, och för att inte koka sönder fibrer och frigöra socker. Men dels finns det faktiskt en del näringsämnen som blir mer lättillgängliga om vi tillagar dem, och dels kan det vara gott att värma upp sin spenat eller att koka sin brysselkål.
Men tänk på när du tillagar grönsaker att:
- Vitaminer och mineraler kan läcka ut i vattnet, därför kan du med fördel ångkoka istället för att lägga i vatten. Alternativt – använd så lite vatten som möjligt i kastrullen och ta gärna vara på spadet.
- Enzymer som bryter ner vitaminer trivs upp till 40–60 grader. Lägg därför grönsakerna i redan kokande vatten – då förstör man enzymerna och behåller mer vitaminer
- Många vitaminer är värmekänsliga. Koka inte längre än du behöver. Grönsaker blir dessutom godare om de är lite al dente
- Fettlösliga vitaminer och fytonäringsämnen tas bättre upp om du tillsätter fett. Dessutom blir alla grönsaker godare med en klick smör eller olivolja på
- Ät gärna ÄVEN råa grönsaker till måltiden. Folat och C-vitamin är exempel på värmekänsliga vitaminer som du bättre får i dig från råkost
Lämna ett svar