Jag har tidigare skrivit om smakernas betydelse för mättnad och nöjdhet: https://4health.se/hall-dig-mattare-med-battre-sammansattning-av-smaker
Så till lite kuriosa. Nu har Lufthansa låtit forskare studera varför flygplansmaten inte smakar som på marken när den serveras i luften. Forskarnas slutsats: Av våra smaklökar bedövas ungefär en tredjedel av trycket och den torra luften i flygkabinen. Smaklökarna påverkas egentligen inte på höjder under 10 000 fot, men eftersom luften i kabinen är torr kan smaken ändå påverkas så fort du går ombord. Det är näsan som torkas ut, vilket försämrar smakupplevelsen. När flygplanet når 10 000 meter är 1/3 av smaklökarna bedövade av den torra luften och trycket.
Frågan är nu alltså, med bakgrund av mitt tididgare inlägg, blir flygplanspersonalen (och även frekventa resenärer) lättare överviktiga för att de inte känner samma mättnad och nöjdhet? Det skulle kunna vara så. Någon som arbetar som flygvärdinna eller pilot som har erfarenhet?
Läs mer: http://www.svd.se/resor/darfor-smakar-flygplansmaten-konstigt_6938133.svd
Lämna ett svar