Den här dippen gjorde jag första gången för 20 år sen tillsammans med en vän som var vegetarian. Då gjorde vi den på kidneybönor och använde den i någon form av burrito/wrap, men numera gör jag den oftast på svarta bönor. Blir god på nästan vilken sorts bönor som helst. Den passar både som dipp till grönsaksstavar eller tillbehör / sås till middagen.
Du behöver:
- 1 paket bönor (eller egna förkokta bönor, Paketen brukar vara ca 380 gram / ca 230 gram avrunnen vikt) – tex svarta bönor
- ett par klyftor vitlök (och/ eller en bit rödlök)
- 2 msk limejuice, citron eller äppelcidervinäger
- 2 msk olivolja
- salt och peppar
- Kryddor och örter efter smak (men även gott utan extra kryddor). Det blir väldigt gott med spiskummin och persilja eller koriander, men man kan också använda tahini och chili eller paprikapulver. Och parmesan är väldigt gott som smaksättning, särskilt med kidneybönor
Skölj bönorna (och låt rinna av ordentligt så inte blir vattnigt)
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med bra stavmixer till en slät dip. Smaka av med salt och peppar efter smak
Supergott att dippa morötter, gurka och selleri i denna böndipp. Eller att ha den som tillbehör tex till en stor sallad, tillagade grönsaker och/eller kyckling.
Vill man ha den till maten rekommenderar jag att använda lite mer olja och att inte ha alltför mycket vitlök för att den inte ska ta över de andra smakerna helt.
Lämna ett svar