Många jag hjälper har fått diagnosen IBS. En riktig “slaskdiagnos” för magproblem som inte kan klassas som något annat. Hur som helst, det finns ganska många generella tips jag kan ge som brukar göra personen frisk till 90%, därefter får man gå in specifikt och titta på personens situation och komma till rätta med resterande ca 10% av problemen.
Nu skriver expressen en artikel om hur LCHF kan ta bort mycket av besvären vid IBS och “ballongmage”.
De skriver att mer än var tionde svensk lider av IBS, Irritable Bowel Syndrome. Besvären varierar men ofta har de drabbade diarré, värk, gaser och uppblåst mage. Louise Sjöbäck började äta en LCHF-liknande kost och blev kvitt problemen. – Jag blev 80 procent bättre på två dagar med LCHF-mat. Och Perjohan Lindfors, IBS-expert och överläkare, menar att LCHF-liknande kost kan vara bra för en person som lider av ballongmage. Han säger att FODMAP är en metod som innebär att man plockar bort de kolhydrater som jäser i tarmen och som kan ge upphov till gaser, ballongmage, men att man låter andra kolhydrater vara kvar i kosten.
Enligt mag- och tarmspecialisten Peter Benno är många känsliga mot kostfibrer – vilket är kolhydrater. Min kommentar: just de hårda fibrerna, dvs fullkorn, är som sandpapper för en skadad tarm, så alla med magbesvär bör ta bort detta, men kan ofta behålla de mjuka fibrerna i form av grönsaker.
http://www.expressen.se/halsa/ballongmage-botad-med-hjalp-av-lchf/
Patrik says
Hej!
Du kanske kan gräva lite djupare i det här ämnet?
Finns massor att skriva om kost, lågkolhydratskost som LCHF och Paleo, Low Fodmaps, Gaps/SCD, SIBO, SIFO, osv. Det är ju ett stort folkhälsoproblem. Och kunskaperna om kostbehandling, bakteriefloran, mm, är ju vida större idag än för bara några år sedan.
Med vänlig hälsning, Patrik
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Patrik! Tack för din förfrågan. Ja, jag har väldigt många riktlinjer och tips för IBS som jag ger under rådgivning och som ibland gör personerna helt bra. Kanske kan bli mer skrivet eller i podcasten på ämnet, men just nu är det väldigt mycket annat på g
Patrik Norman says
Hej!
Såg ditt svar först nu. Tack!
// Patrik