I studier på maskar fölänger man livet med över 20 % genom att mata maskarna med Tioflavin T och curcumin, ämnen besläktade med det gula färgmedlet i curry och gurkmeja. Maskarna betedde sig dessutom osedvanligt piggt för sin ålder.
Den normala livslängden för masken C. elegans är mellan 20 och 25 dagar. Men i Buck-institutets försök lyckades man få maskarna att nå åldern 30–35 dagar.
I Journal of Nutrition publicerades dessutom 2009 information om studier på både möss och människor som visade att gurkamin som finns i curry hindrar fettcellerna från att växa. Särskilt effektivt var det om kryddan serverades i en fet måltid. (Så frågan är kanske vad som hade mest effekt, LCHF-mat eller kryddan)
Man ska nog inte övertolka de här resultaten, men lite extra kryddor och gärna gurkmeja på en annars naturlig och hälsosam kost är nog inte fel!
Ett par artiklar på ämnet kan du hitta nedan (Tack AK för länkarna)
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.592569-forskar-om-evig-ungdom
http://www.sciencenews.org/view/generic/id/71980/title/Worms_live_longer_with_thioflavin_T
[…] Fördelarna med curry och gurkmeja https://4health.se/curry-och-gurkmeja-kan-gora-susen […]