80 000 ton bröd slängs varje år. 219 ton bröd slängs eller skickas tillbaka från butikerna till bagerierna i Sverige varje dag. Detta visar en ny studie från Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet.
Till skillnad från annat matsvinn sker en större del av brödsvinnet innan det når konsumenten. Det finns sedan länge ett avtal mellan de stora bagerierna och butikskedjorna som innebär att leverantören tar tillbaka det bröd som närmar sig bäst före datum, samtidigt som den fyller på nytt bröd. Butiken betalar bara för det bröd som faktiskt säljs.
En studie gjord av Högskolan i Borås och SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet uppskattar brödsvinnet i Sverige till omkring 15 procent av det bakade brödet eller 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen, dygnet runt, året runt, eller 219 ton per dag.
Enligt Naturvårdsverket uppgår det totala matsvinnet i Sverige till 1,3 miljoner ton per år, vilket motsvarar närmare 3 561 ton per dag. Men till skillnad från annat matsvinn sker alltså en större del av brödsvinnet innan det når konsumenten. Brödhanteringen är ineffektiv enligt den modell man arbetar efter idag. Forskarna konstaterar att just returmodellen är en statistiskt säkerställd riskfaktor för att brödsvinnet ökar.
Fortsatt så är jordbruk av ettåriga grödor, vilket vete och andra spannmål är, ett stort hot mot miljön och vår jord: https://4health.se/jordbruket-–-det-storsta-hotet-mot-var-planet Det utrotar allt från djur till mikroorganismer, matjorden förstörs och försvinner, vattnet kan inte hållas kvar i marken, vattendrag dräneras osv.
Dessutom, som du troligen förstått vid det här laget, är bröd inte någon höjdare för din hälsa. Lyssna gärna på avsnitt 60 om icke-evolutionär kost https://4health.se/60-matfusk-spannmal-mejerier-och-socker-vad-hander-nar-du-ater-mat-du-inte-ar-anpassad-till-och-vad-ar-ickeevolutionar-kost och annat. Alla avsnitt ser du via podcastregistret https://4health.se/podcastregister
Mer via taggen miljö https://4health.se/tag/miljo
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-80-000-ton-brod-slangs-varje-ar
Jan Karlsson says
Det kallas fri returrätt och det är inget avtal som bagerierna har hittat på utan det är ett krav från dom stora kedjorna typ coop Ica axfood mm och gått du inte med på detta så har du ingenstans att leverera dina produkter och det är = konkurs med följande resultat att tusentals människor blir arbetslösa.
Samma sak gäller om råvrupriset går upp av någon anledning och du behöver höja priset på produkten så blir du utslängd ur butiken och detta har faktiskt hänt.