Fisk och tillskott av omega-3 bör vara det första man sätter in (förutom en total översyn av kosten) när man uppräcker riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.
Omega-3 gör blodet mer lättflytande. Det har visats i flera studier. Blodets totala viskositet (tjocklek/”trögflytighet”) ändras eftersom omega-3 gör att de röda blodkropparna blir mer fombara (tar sig fram lättare) och att de inte klumpar ihop lika lätt. Dessutom minskar andra koaguleringsfaktorer såsom fibrinogenmängder och hopning av blodplättar. I någon studie minskade även plasmaviskositeten (plasma är den vattniga delen av blodet, den som inte utgörs av blodceller). Ett mer lättflytande blod tar sig fram lättare genom kärlen, och därmed minskar risken för proppar.
Förutom hur lätt blodet flyter fram i ådrorna, så förbättras även blodfettsprofilen av omega-3 och arbetskapaciteten (fysisk kapacitet) ökar.
Så hellre förebygga med omega-3 än sätta in Waran när det kanske redan är för sent! Tänk dock på att studier även visat en fördel för fisk framför tillskott när det gäller kroppens upptag av omega-3.
Pga dessa effekter av omega 3, rekommenderar läkemedelsverket att man slutar med omega-3 inför en operation. Intressant är att man där även säger att vitlök kan ha effekt på blodet på motsvarande sätt. http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2007/Infor-operation-Beratta-om-du-anvander-naturlakemedel-/
Slutsatsen är alltså att:
Vill man leva länge och friskt får man stå ut med att lukta både vitlök och fisk.
(en bra och nästintill rimmande slogan, lätt att komma ihåg alltså 🙂 )
Här finns en del information om forskning på omega-3 : http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/23/1/89.1.full.pdf
Du kan läsa mer på 4Health.se om både vitlök och omega-3:
https://4health.se/omega3-%E2%80%93-det-omtalade-fettet
https://4health.se/?s=vitl%C3%B6k
https://4health.se/tag/omega3
Lämna ett svar