Jag nämner i nya numret av Mat & Hälsa att det är vanligare med depression bland läskdrickare än icke-läskdrickare, och att allra störst risk för depression har de personer som dricker light-läsk.
Kartläggningen nämner inte varför, men jag ska berätta något som skulle kunna förklara det. Aspartam är nämligen sammansatt av aminosyrororna fenylalanin och asparaginsyra samt av metanol, ämnen som frigörs när aspartamet bryts ner i kroppen. Fenylalanin konkurrerar med aminosyran tryptofan i kroppen. Tryptofan i sin tur är byggstenen till serotonin, som reglerar humör och känslor av tillfredsställelse. Serotonin är just den signalsubstans man försöker höja med antidepressiva medel, så kallade SSRI-preparat.
Så anledningen att lightdryck gav mest depression skulle kunna vara att aspartam ger brist på tryptofan, som i sin tur ger låga nivåer av serotonin.
Källa? Annars jag en enastående källa som säger annat: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2802896
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0278691587900159 “In contrast, concentrations of serotonin and its metabolite, 5-hydroxyindoleacetic acid, were decreased in several regions. An increased supply of phenylalanine may be responsible for a decrease in tryptophan uptake by the brain tissue or for a depression in tryptophan conversion to serotonin.”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28198207/ ” We reviewed studies linking neurophysiological symptoms to aspartame usage and conclude that aspartame may be responsible for adverse neurobehavioral health outcomes. Aspartame consumption needs to be approached with caution due to the possible effects on neurobehavioral health. Whether aspartame and its metabolites are safe for general consumption is still debatable due to a lack of consistent data. More research evaluating the neurobehavioral effects of aspartame are required. ”
Riktigt korkat att inta.