En sorts vapen vi har i vårt immunförsvar kallas makrofager. Makrofager slukar inkräktare, tex virus och bakterier.
C-vitamin är viktigt i de här immuncellerna, i makrofagerna. Det är bra att ha en hög koncentration av C-vitamin i makrofagerna eftersom de använder det i sin attack mot virus och bakterier.
MEN! C-vitaminmolekylen liknar sockerarten glukos, blodsocker. Om vi äter mycket socker och andra snabba kolhydrater så kommer makrofagerna suga i sig socker samtidigt med C-vitamin. Glukos kan alltså ta över en hel del plats och fastna i C-vitaminreceptorer. Sockret hindrar alltså C-vitaminet från att göra sitt jobb.
Ett högt blodsocker hindrar dessutom immunsystemet i flera timmar, delvis eftersom ett högt eller svängigt blodoscker är en påfrestning som måste prioriteras och tas om hand av kroppen.
Vad jag vill säga med det här är att du kan stärka ditt immunförsvar genom att få i dig mycket vitamin C, men du måste samtidigt begränsa sockerintaget. Apelsinjuice är alltså inte någon höjdare eftersom det inte bara innehåller lite C-vitamin, utan också en hel massa socker. Bättre C-vitaminkällor är paprika, broccoli, grönsaker generellt och ibland hela solmogna frukter. Eller tillskott.
Jag tog upp detta och mycket mer i avsnitt 89 av podcasten!
Lämna ett svar