Jag har hört många funderingar från personer som upplever att de lägger på sig ett par kilon efter en stressig period med sömnbrist – när de sedan väl tar igen sig och sover mer. Flera kommenterade detta i somras: när de väl gick på semester och fick sova, då la de på sig i vikt.
Det här handlar inte om fett. Man lägger inte på sig 2 kg fett över en natt 🙂
Liksom allt annat är det hormonellt. Och framförallt handlar det om de hormoner som reglerar din vätskebalans i kroppen.
Vätskan och saltet i kroppen regleras av hormoner som ADH (antidiuretic hormons, kallas också vasopressin) och aldosteron. Dessa hormoner får kroppen att binda salt, och njurarna att återabsorbera mer vatten från urinet.
Aldosteron utsöndras från binjurarna och talar om för njurarna att behålla salt och vatten. ADH utsöndras från hypofysen i hjärnan och signallerar ungefär samma sak.
Vad händer då vid stress och återhämtning?
För det första har vi stresshormonet adrenalin som gör att vi vid akut stress utsöndrar mer vätska.
Så när du väl tar igen dig igen, så kommer du också att lägga på dig den vätska du förlorade vid stress. Vikten ökar.
För det andra har vi stresshormonet kortisol. Även om vi vid tidig kronisk stress får ökad blodvolym av ökad vätska när binjurarna pumpar ut kortisol och aldosteron sida vid sida, så blir det en omvänd effekt senare i livet efter mycket stress. Då verkar det som att binjurarna inte “orkar” prioritera aldosteron vid stress, utan kortisolet är det som prioriteras, aldosteronet är lågt och salt- och vätskenivåerna i kroppen sjunker av stress. Dessutom så gör stora mängder av stresshormonet kortisol att det andra vätskereglerande hormonet, ADH, minskar – vilket också gör att du tappar vätska.
Återigen så kan du av stress ha mindre vätska i kroppen, och när du väl tar igen dig igen, så kommer du också att lägga på dig den vätska du förlorade vid stress.
För det tredje har vi insulinet. Det är visat i forskning att du redan efter en natts sömnbrist minskar din insulinkänslighet, dvs blir lite insulinresistent. Så när du väl hinner sova och äta igen, så har kroppen en tendens att “spara” och lagra in det du äter. Något som alltså också kan bidra till att du ökar i vikt.
För de flesta jämnar detta ut sig i längden. Oroa dig inte över att vikten fluktuerar ibland. Hos oss kvinnor sker det var månad med menstruationscykeln, och som visat ovan så kan även andra faktorer spela in. Många mår bäst av att kasta ut vågen helt och hållet. Men vill man gärna väga sig ofta så behöver man jämföra trenden över lång tid, inte dag till dag.
Lämna ett svar