Gröna grönsaker, tex spenat, är rika på något som kallas för thylakoider. Thylakoider visade man för ett par år sedan att de ökar mättnadskänslan genom att förlänga fettspjälkningen i tarmen. Forskningen då inriktades på att ta fram ett super-piller som skulle underlätta viktnedgång. Mitt råd – ät mer gröna grönsaker. De gröna grönsakerna är rika på flera viktiga vitaminer, såsom folsyra (vitamin B9). Om de dessutom ökar din mättnadskänsla är det en bra bonus!
Här kan du hitta en artikel om forskningsresultaten: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2855/abstract
Citerar: “Thylakoids are membranes isolated from plant chloroplasts which have previously been shown to inhibit pancreatic lipase/colipase catalysed hydrolysis of fat in vitro and induce short-term satiety in vivo. The purpose of the present study was to examine if dietary supplementation of thylakoids could affect food intake and body weight during long-term feeding in mice. Female apolipoprotein E-deficient mice were fed a high-fat diet containing 41% of fat by energy with and without thylakoids for 100 days. Mice fed the thylakoid-enriched diet had suppressed food intake, body weight gain and body fat compared with the high-fat fed control mice. Reduced serum glucose, serum triglyceride and serum free fatty acid levels were found in the thylakoid-treated animals. The satiety hormone cholecystokinin was elevated, suggesting this hormone mediates satiety. Leptin levels were reduced, reflecting a decreased fat mass. There was no sign of desensitization in the animals treated with thylakoids. The results suggest that thylakoids are useful to suppress appetite and body weight gain when supplemented to a high-fat food during long-term feeding”
Matilda says
Visserligen är spenat och gröna blad väldigt nyttigt i övrigt. Men kan kroppen ta upp något av just thylakoiderna om inte spenaten processas? Detta eftersom det ligger i växtens cellmembran, som vi inte kan bryta ned.
Detta gör ju tabletterna mindre “naturliga” än vad företagen vill få dem att framstå som ur min synvinkel. Men det gör mig också nyfiken på vad som krävs för att frigöra dess ämnen? så bra på biologi och kemi är jag inte.
Anledningen till att jag tänker på just frystorkning är att det är ett sätt att få i sig större mängder spenat än om man äter den färsk, om än inte lika koncentrerat som detta nya preparat. Och även att jag sett marknadsföring av torkat spenatpulver som avser ökad mättnadskänsla. Någonstans nämndes även thylakoider i informationen om frystorkade brännässlor. Frigörs thylakoider vid torkning och pulverisering?
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för bra tankar! Jag vet inte mer än dig, men det låter vettigt det du skriver. Det man ska tänka på bara ang att få i sig större mängd är att: grönsaker kan det blir för mycket av när man koncentrerar dem. Spenat tex är en sk “goitrogen”, vilket är sköldkörtelhämmande och innehåller dessutom oxalsyra som hindrar mineralupptag