Rostade jordnötter framkallar mer allergi än råa. Forskare tror sig vara orsaken till jordnötsallergi på spåren.
När man rostar jordnötter kommer de upp i temperaturer på runt 160-170 grader. Vid så höga temperaturer sker strukturella förändringar i nötens protein och det är dessa som kroppens immunförsvar reagerar mot och leder till en allergiskt reaktion nästa gång jordnötsproteinet dyker upp igen.
När man rostar jordnötterna så försvinner även en hel del vätska. Då blir proteinet, vilket är det som allergiker reagerar på, mer koncentrerat och jordnöten mer allergen.
Forskarna gav jordnötsprotein från både rostade och råa jordnötter till möss och sedan mätte de hur mössens immunförsvar reagerade när de återigen utsattes för samma protein vid ett senare tillfälle.
Forskarna tror att resultaten skulle kunna förklara varför jordnötsallergi är vanligare i västvärlden än hos människor i östra Asien. Här i väst äter vi nämligen våra jordnötter rostade medan man längre österut hellre äter dem råa, kokar eller steker dem. Och där är folk heller inte i lika hög grad allergiska.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rostningen-framkallar-jordnotsallergin
MariaF says
Råa jordnötter är godare än rostade! Lite sega med pikant ärtsmak. Kul att det då också är nyttigare, även om det är väldigt svårt att hitta dem färska i Sverige…