Det har kommit flera studier som pekar på att det går att vara rejält överviktig men ändå frisk, och utan ökad risk för diabetes typ 2 eller hjärt- och kärlsjukdom. Bl.a. kom det en sån studie häromdagen. Men en ny välgjord studie pekar på att “hälsosam fetma” är en myt.
Däremot är inte alla smala personer hälsosamma.
Det har talats om att det skulle finnas en “hälsosam” fetma. Det finns personer som är ordentligt överviktiga men som ändå uppvisar normala hälsovärden och normal insulinkänslighet. Därmed har det förutsatts att de inte löper samma risk att drabbas av sjukdomar som tex diabetes typ 2, som andra med fetma. En teori till varför det är så här är att de som kallas “hälsosamt feta” skulle ha en “snällare” fettväv som inte reagerar på insulin på samma sätt som andra överviktiga. Det har hävdats att uppemot en tredjedel av alla som är rejält överviktiga har en normal ämnesomsättning och därmed inte behöver oroa sig för sin vikt.
Den nya studien har gjorts vid Karolinska institutet. För att testa om fettväven verkligen reagerar annorlunda hos de som kallas hälsosamt feta undersökte man bukfettet hos två grupper av kraftigt överviktiga kvinnor. Den ena gruppen kunde ses som “hälsosamt feta”, eftersom de hade en mer normal insulinkänslighet i kroppen som helhet.
Men trots att insulinkänsligheten skilde grupperna åt i kroppen som helhet, visade det sig att just fettvävens svar på insulin var detsamma hos båda grupperna. Aktiviteten i cellerna ökade som om de blev stressade. Forskarna såg hur genuttrycket reglerades av insulinet (apropå helgens podcast) Stressen i fettväven såg forskarna inte hos normalviktiga, vars fettväv knappt reagerade på insulinet. Den skillnad man fann mellan “hälsosamt feta” och “vanliga feta” var ett litet antal gener.
Det verkar alltså inte som att det finns någon “snäll” fettväv hos en del överviktiga. Allt fler studier pekar nu på att idén om en mer hälsosam fetm är en myt, åtminstone vad gäller svaret på insulin. Det kan fortfarande skilja när det gäller hjärthälsa. Man hittar kliniska skillnader när det gäller kardiometabola parametrar hos “hälsosamt feta” och andra med fetma.
Om man kan hitta förklaringar till skillnaderna så är det också lättare att välja behandling av metabola sjukdomar.
http://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(16)31014-2
http://ki.se/nyheter/ny-forskning-motbevisar-snall-fettvav
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6499250
vi måste tänka om says
Det finns ett fel i våra teorier.
Naturen skapar inte en fettcell som gör oss sjukan när den används.
Många djur är feta och friska deras fettceller skadar dom inte, valar, sälar, björnar med mera.
Fettcellerna kan inte vara skadliga varför skulle naturen skapa en egenskap i fettcellen som gör oss sjuka?
Det kan vara virus typ ad 36 som orsakar inflammation i fettcellen och sen skadar oss.
Det kan vara en inflammation i kroppen som gör att vi blir feta och då är det inflammationen som sen orsakar sjukdom.
Naturen skapade fettceller i djuren (även oss) för att lagra energi, naturen skulle inte utveckla fettceller som skadar djuret när fettcellen används.
Anna Sparre @ 4health.se says
Nej såklart! Fetceller är inte skadliga i sig. Fetma är däremot inte naturligt. och en riskfaktor, men inte en orsak
Elisabeth says
Hej Anna!
Tack för allt du delar med dig av, jag hittade din pod i början av juli och sen dess har den gått varm när jag har målat huset, vissa dagar har jag målat ett par timmar extra bara för att kunna lyssna på fler avsnitt 🙂 Jag lyckades få min sambo intresserad av paleo/ketogen kost och vi fick plötsligt för oss att nu ska vi testa att lägga om kosten för ett par veckor sedan. Nu har jag en akut fråga som jag hoppas att någon här kan hjälpa oss med. Vi är båda två smala men kände att vi ville ändra kosten för hälsans skull och jag ville se om det kan påverka mina hormoner i rätt riktning eftersom jag har mycket pms och förklimaktierieproblem, vi har båda två även en tendens att bli låga, extremt trötta och deppiga. Sedan vi lagt om kosten har vi gått ner i vikt, vilket vi absolut inte vill, min sambo skulle helst vilja lägga på sig några kg muskler(han tränar styrketräning typ 5 dgr/vecka) vi har varit trötta och låga, nästan apatiska. Jag har lagt på mer och mer fett i kosten och försökt på alla sätt att få i oss mer energi men det verkar hopplöst inget hjälper och jag själv märker att om jag äter för mycket fett så blir jag illamående vilket gör att jag inte äter tillräckligt och blir då ännu mer låg. Tror att vi är inne på vår 4:e vecka nu och vi har under denna period haft 3-4 tillfällen då vi varit iväg eller bortbjudna då vi ätit lite efterrätt eller någon potatis annars har vi hållit oss till ovan jord grönsaker i kolhydratväg. Kan det vara så att vissa behöver trappa ner på kolhydraterna under en längre period, dvs att vi skulle behöva äta lite rotfrukter och andra långsamma kolhydrater under ett par veckor innan vi går över till ovan jord grönsaker bara? Min sambo snusar, kan det påverka hans hjärna när han vill gå över till fettdrift istället för sockerdrift, han har ju ett beroende och hans hjärna verkar trigga igång på nikotin, socker och alkohol och nu har han tagit bort socker och minskat kraftigt på alkoholen(tar bara ett litet glas rödvin någon gång) men nikotinet har han kvar. Min fundering är om hans hjärna nu får för lite kickar och att han därför blir extra låg och apatisk(ingen lust med något) och vad gör man i sådana fall? Han är i alla fall sjukt taggad fortfarande att testa åtminstone en vecka till men han vill ha en vändning på vikten uppåt igen, han vill så himla gärna känna på att vara i ketos och samtidigt vill han bygga muskler, vilket kanske inte funkar för alla!? I vanliga fall har han alltid haft lätt för att bygga muskler och de senaste 20 åren har han legat på en medelvikt på 72-74 kg men nu är han nere på 69,4 kg vilket han verkligen får panik över. Jag kan tänka mig att vi båda två har störda binjurefunktioner pga långvarig inre stress med barn och ekonomi så jag har förstått att vi behöver fylla på med energi lite tätare för att inte belasta för mycket. Tacksam för alla tips och råd vi kan få!
Hälsningar
Elisabeth
Anna Sparre @ 4health.se says
Låter som att ni antingen äter eller tar upp för lite energi. På dig låter det som att du inte är så bra på att bryta ner fett. Skulle behöva göra tester på dig, men du kan testa ta tillskott av galla och matsmältningsenzymer så länge
Jag rekommenderar er att fortsätta försöka äta mycket fett och samtidigt bör ni äta mer rotfrukter, någon potatis kanske, lite frukt som är i säsong nu, mycket nötter. Var noga med att komma ihåg att äta.
Ni är välkomna att boka rådgivning
Elisabeth says
Hej igen Anna och tack snälla för ditt svar! Jag har haft ett par energisugande veckor sedan jag skrev ovanstående kommentar, jag blev uppsagd från mitt arbete pga arbetsbrist så jag har haft lite mycket annat i huvudet sedan dess. Jag vill ändå meddela att vikten nu verkar ha stabiliserat sig på både mig och min sambo så nu ska vi se om det går att få den att gå uppåt igen på min sambo 🙂 Jag har alltid haft lätt för att bli illamående av fett så det låter ju väldigt troligt att jag har problem att bryta ner fett. Jag ska prova lite själv om jag kan påverka det med tillskott som du skriver. Det skulle vara jätteintressant att konsultera dig någon gång framöver när jag är lite mer på banan i livet och kan ta in det du säger. I helgen målade jag på huset igen och fortsatte att lyssna på dina intressanta poddavsnitt 🙂 Tack igen!!!