Äkta vara granskar årets glassnyheter – både pinnar och strutar
Mest iögonfallande är att alla glassar innehåller mellan fem och nio tillsatser, varav merparten är emulgerings- och stabiliseringsmedel. Dessa ingredienser, som bland annat används för att skapa en luftigare konsistens, ingår i samtliga glassar.
Det är bara två av glassarna som innehåller grädde som bas (om man nu får kalla 10% av innehållet som bas…): Ben & Jerry’s Cinnamon Buns (26%) och Marabou Schweizernötpinne (9,5%). I de andra glassarna har man istället haft i fett i form av smör, mjölkfett (vad skillnaden är framgår inte) samt olika vegetabiliska oljor, samt olika blandningar av exempelvis skummjölk, skummjölkskoncentrat, olika mjölkpulver samt vasslepulver. Glassen från Ben & Jerry’s är den enda som innehåller den klassiska glassingrediensen äggula.
Alla glassar, utom Ben & Jerry’s, är smaksatt med aromämnen, istället för med vanliga ingredienser.
I produktbeskrivningen för två av glassarna utlovas vaniljglass. I den ena av dessa finns ingen vanilj, bara “arom”.
Förutom med vanlig sackaros (vitt socker) är de undersökta glassarna även sötade med glukossirap, majssirap, fruktossirap, druvsocker, mjölksocker samt glukos-fruktossirap. Det sista är ett billigare alternativ till vanligt socker som framställs genom hydrolys av stärkelse.
Den barninriktade Calippo shots Lemon & Cola har sötats med fruktossirap och socker och med tillsatserna aspartam (E951) och acesulfam-K (E950).
Calippo shots innehåller även tillsatt färgämne. Det gör även tex den rosa Magnum pink och Marabou Schweizernötpinne och R-Ice Vanilj & Choklad.
Via nedan länk kan du se innehållet i samtliga testade glassar.
Här kommer ett exempel – Magnum Pink:
Hallonglass med hallonsås (6%), överdragen med mjölkchoklad (24%) samt ett rosafärgat överdrag (5%).
Ingredienser: SKUMMJÖLK, socker, hallonpuré (10%), kokosolja, kakaosmör¹, kakaomassa¹, glukossirap, glukos-fruktossirap, HELMJÖLKSPULVER, MJÖLKFETT, SKUMMJÖLKSPULVER eller koncentrat, färgämnen (E171, E172), emulgeringsmedel (E471, SOJALECITIN, E476), vasslepulver (MJÖLK), stabiliseringsmedel (E412, E410, E407), rödbetsjuicekoncentrat, syra (E330), arom. ¹Rainforest Alliance™ certifierad.
Mia says
Men herregud… Att detta får säljas som glass. Det är karragenan i mycket också som stimulerar inflammation i tarmen. Vanligt även i vispgrädde så man får passa sig om man äter det.
Borde det inte införas samma regler för glass som med korv?! Man vet att det är riktigt, riktigt dåligt om det inte ens får kallas för korv och istället står hot dog på paketet liksom. Glass kan bli fryskem? Typ 🙂
Trevlig långhelg!
Anna Sparre @ 4health.se says
😀 FrysKem – precis, ett väldigt beskrivande ord! Typ som “vitt” i kaffemaskinerna