Rabarbern odlades som medicinalväxt på 1500- och 1600-talen. Pulvriserad rabarberrot såldes på den tiden väldigt dyrt.
Därefter började man använda bladen på rabarber ungefär som vi använder spenat. Bladen på rabarber är alltså ätbara! Men de innehåller höga nivåer av oxalsyra, så man ska nog vara ganska försiktig.
De rödgröna (sura) stänglarna började man använda först när socker blev vanligare, dvs i slutet av 1700-talet och under 1800-talet
Rabarbern härstammar från nordöstra Asien, där den fortfarande växer vilt.
Rabarber innehåller ungefär lika lite kolhydrater som bär – ca 5% (mellan 2,7 och 5,5% beroende på vilken näringsdatabas man använder sig av)
Vissa hävdar att rabarberblad är oätliga. Och det stämmer att höga halter av oxalsyra kan vara skadligt tex för små barn. Det man ska veta är att oxalsyran finns framförallt i bladen och att syrahalten blir högre framåt sensommaren, så vill man vara försiktig är det bättre att skörda rabarber tidigare under sommaren – och låta bli bladen.
Marie-Louise says
Varför rekommenderar du att man ska äta rabarberblad när alla vet att blasten är jättegiftig. Tänk på att små barn inte kanske vet att det är giftigt.