Kålfamiljen (Brassica), dvs broccoli, vitkål, grönkål, brysselkål, blomkål, bok choy mm innehåller massor med bra saker för biotransformationen (kroppens avgiftning)
De olika aktiva substanserna i kålsläktet stimulerar bland annat CYP1A2-enzymer. Det här är en typ P450-enzymer som är viktiga i leverns avgiftning fas 1. Och kålgrönsaker stimulerar också glutation, dvs superämnet som är viktigt i flera av faserna, inte minst i fas 2.
Kålsläktet innehåller dessutom svavel som används i kroppens avgiftning. Du minns säkert att sulfat är ett av de ämnen som används för att konjugera ämnen i fas 2 (binda till gifterna alltså, så att de kan föras ut ur kroppen). Det är till och med så att svavel behövs för att kroppen ska kunna producera glutation, eftersom glutation byggs upp av bl.a. aminosyran cystein. Och cystein i sin tur byggs bl.a. med svavel. Och cystein i sig används också för att konjugera gifter, precis som både glutation och sulfat gör. Fint va?! 🙂
Svavel finns annars mest i proteinrik mat i svavelbärande aminosyror. Ägg är tex en bra källa för svavel.
Indole-3-carbinol är ett spännande ämne i kålsläktet, som man dessutom kan köpa som tillskott. Indole-3-carbinol är förstadiet till ett annat ämne, DIM (Diindolylmethane), också det går att köpa som tillskott om man tror sig inte få tillräckligt av kålgrönsaker.
Indol-3-karbinol är en viktig anledning till att kålgrönsaker är mycket hjälpsamt för omsättningen av hormoner, framförallt östrogen. Och både indole-3-karbinol och DIM är mest kända för sina hormonreglerande och anticancerogena effekter. Ämnena påverkar östrogener på flera sätt i kroppen, men i levern så stimulerar det metabolism av östrogener och ökar mängden 2-hydroxy-östrogen i förhållande till 16-hydroxy-östrogen. 2-hydroxy-östrogener är mindre aktiva och elimineras i regel snabbare från kroppen.
Indole-3-carbinol stimulerar både leverns avgiftning fas 1 och fas 2.
Det här indole-3-karbinol-tillskottet fick jag testa från Femle Balance Shop http://www.femalebalanceshop.com/indole-3-carbinol
Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!
Sara Lyrén says
Hej Anna! En helt fantastisk podd med massa nördiga detaljer, lyssnat på alla avsnitt minst en gång och vissa återkommer jag till regelbundet. Det jag skulle vilja veta, som jag tycker är svårt att hitta bra information kring, är hur olika hälsosamma mineraler, vitaminer, spårämnen etc. reagerar vid tillagning. Har t ex fått lära mig att C-vitamin är värmekänsligt så det förstörs vid upphettning? Vore hemskt intressant med ett avsnitt som kanske behandlade iaf de vanligaste “nyttiga” ämnen som vi behöver få i oss men kanske där man inte vet hur man ska anrätta livsmedlet som innehåller dem. Tack igen för en toppenpodd, rekommenderar avsnitt till min närhet hela tiden! 🙂 / Sara
Anna Sparre @ 4health.se says
bra tips, tar med mig förslaget 🙂
Elisabeth says
Mycket intressant om DIM och 13 C ! Jag undrar om tillskotten kan ha några biverkningar, t ex hormonpåverkan med ökad acne?
Anna Sparre @ 4health.se says
inte vad jag känner till. Ämnen som ökar leverns effektivitet borde snarare minska hormonella besvär eftersom även hormoner bryts ner via biotransformation, dvs inte minst i levern. Ett stort problem i vissa hälsobesvär är att kroppen är för dålig på att bryta ner östrogener och metaboliter av östrogener