Det fjärde inlägget i den här serien handlar om levern. (Hela detox-serien via taggen detox )
Levern är vårt näst största organ efter huden. Din lever väger ungefär 1,5 kg och finns på höger sida ovanför magsäcken precis under revbenen.
Levern har många olika funktioner. Den bryter bl.a. ner fruktos, fruktsocker, och den lagrar glykogen. Levern producerar gallsyror som lagras som galla i gallblåsan och som sen töms ut i tarmen och hjälper till att bryta ner fetter. Den är med och reglerar ämnesomsättningen, den producerar kolesterol, den lagrar socker och fett, fettlösliga vitaminer och järn. Levern är med och reglerar blodsockernivån, är en blodreservoar och mycket mer. Levern avgiftar också kroppen från gifter, och det är detta som är fokus i den här serien inlägg.
Avgiftningen i levern är den absolut viktigaste delen av avgiftningsprocessen. Här finns kroppens allra högsta koncentration av enzymer som utför biotransformation (avgiftning alltså). Näst efter levern så är njurarna och lungorna de organ där en stor del av kroppens biotransformation sker. Men även i näsans slemhinna, i tarmens slemhinna och i huden finns det enzymer som utför biotransformation.
De två första faserna av kroppens avgiftning sker huvudsakligen i levern (den sker faktiskt även i tarmens celller, men det får du lära sig mer om i delen om matsmältningssystemets roll i avgiftningen, biotransformationen). Enkelt uttryckt; I fas 1 görs gifterna om till vattenlösliga, men ofta mycket reaktiva ämnen, och i fas 2 konjugeras de, vilket betyder att de binds till andra ämnen, så att de kan föras ut från kroppen utan att göra skada.
Fas 1 och 2 ska ske på så sätt att fas 2 faktiskt är snabbare än fas 1. Det förhindrar att reaktiva ämnen, mellanprodukterna, ackumuleras från fas 1. Detta sker på ett bra sätt så länge det inte finns brist på de kofaktorer (cofactors) som behövs i fas 2. Men om fas 1 är mycket aktiv pga att vi utsatts för mycket toxiner, och fas 2 är nedsatt av en eller annan anledning (genetiska faktorer eller näringsbrister tex), så kan obalanser mellan fas 1 och 2 uppstå. Detta bidrar till bildandet av fria radikaler, oxidativ stress, och slutligen skadade vävnader i kroppen.
Till levern kommer toxiska ämnen via blodet. Från blodet tas ämnena upp av leverns celler. När cellerna har tagit upp de oönskade ämnena så kan enzymer utföra sitt arbete.
I nästa del, del 5, kommer ett längre inlägg som beskriver biotransformation fas 1, dvs den här första fasen av avgiftning i levern. Därefter kommer också ett längre inlägg om fas 2.
Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!
Therese says
Superintressant serie! Jag har gjort ett DNA test och har fått reda på att min fas 2 är nedsatt. Vilket måste betyda att jag konstant har en obalans. Så jag är mycket nyfiken på resten av serien.
Min dotter som är 8 år har samma nedsatta funktion och önskar höra om vi på samma sätt kan stötta våran avgiftning.
Tack för informationen så länge!
Maria says
Åh vilken bra serie! Längtar efter nästa avsnitt. Kommer du även att skriva om vilka livsmedel det är som innehåller “brogrejer” till de enzymer och annat som behövs vid avgiftning? Vore intressant 🙂