I en innehållsförteckning står ingredienserna i ordning efter vikt, dvs den ingrediens som det är mest av står först. Allt fler är uppmärksamma på hur mycket socker en produkt innehåller och vill undvika det (mer om hur socker och stärkelse påverkar blodsocker och insulin hittar du under fakta om lågkolhydratkost i menyn, samt i tidigare inlägg). Vad gör livsmedelsproducenterna? Man ersätter det bannlysta sockret med andra sockerarter eller delar upp det i flera ingredienser så att det inte ska se så mycket ut.
Alternativt gör man det “sockerfritt”. Sockerfritt betyder att det inte är tillsatt någon sockerart. Däremot kan produkten vara sötad med sötningsmedel och ofta är sockerfria produkter fulla med andra kolhydrater (stärkelse oftast) som snabbt blir till socker (glukos) i kroppen.
Utan vanligt socker betyder att produkten är utan sackaros (dvs vanligt vitt socker). Då ersätter man bara sockret med en annan sockerart, många gånger är detta värre för kroppen än vanligt socker.
Några andra sockerformer eller ord för socker är:
- laktos eller mjölksocker
- fruktos, fruktossirap eller fruktsocker
- glukossirap
- sirap
- lönnsirap
- råsocker, sackaros eller farinsocker
- palmsocker
- glukos
- dextros eller druvsocker
- maltos, maltsocker eller maltodextrin
- honung
- fruktjuice eller druvjuice
Stärkelserika produkter som nästan genast blir socker i kroppen:
- potatis, potatismjöl, potatisflingor eller potatisstärkelse
- majsmjöl eller majsstärkelse
- modifierad stärkelse eller stärkelse
Kommentera gärna och fyll på listan med andra “utklädda ord” för socker och stärkelse!
Hasse says
När man läser här så blir potatis stärkelse/potatismjöl, majsstärkelse/ majsmjöl och modifierad stärkelse nästan omedelbart socker i kroppen.
-Detta gör mig lite nyfiken hur mycket skiljer det egentligen mellan majs och potatismjöl??
Anna Sparre @ 4health.se says
potatismjöl som inte upphettats är nästan rent fiber (resistent stärkelse), men upphettar du det är det ren stärkelse precis som majs