Skövling av regnskog och cancerframkallande ämnen – trots alla larm är palmoljan kvar i många sorters pepparkakor ute på svenska butikshyllor. Tillverkning av palmolja har bidragit till regnskogsskövling, enligt Världsnaturfonden (WWF).
Certifieringar kan motverka utvecklingen och skydda skogen, och många svenska pepparkakstillverkare bakar numera med certifierad olja. Men det finns fler problem. Palmoljan innehåller hälsofarliga ämnen.
EU:s livsmedelsorgan Efsa har tidigare larmat om att så kallade glycidylestrar, som bildas vid raffinering, tros öka risken för cancer. Ändå finns den raffinerade palmoljan nästan överallt: i tandkräm, margarin, modersmjölksersättning, tvål, djurmat, glass, bröd, kex. Och i pepparkakor.
Dessutom – certifiering innebär inte alltid att oljan i just din pepparkaka är schysst tillverkad enligt Margareta Renström på Världsnaturfonden. Hon och jämför certifieringen av palmolja med att köpa “grön el”: Du gynnar det – men vet inte om just elen som kommer via dina ledningar är grön. För att vara på säkra sidan kan tillverkare även ställa krav på fysisk spårbarhet för att få veta var oljan i kakan kommer ifrån. Men alla olika nivåer av certifiering och krav på spårbarhet, och vad det egentligen betyder, utgör en djungel.
Apopå senaste dagarnas inlägg om godis vs kött och miljö mm
Och för hälsans skull, skippa även socker och mjöl och baka de här istället: https://4health.se/nyttiga-pepparkakor
https://www.hd.se/2018-12-08/palmolja-fortfarande-kvar-i-pepparkakor
Lämna ett svar