Många kvinnor drabbas av benskörhet. Särskilt efter klimakteriet när hormonnivåer ändras (särskilt östrogennivåerna sjunker) så kan benmassan bli mer porös.
Eftersom ben bara växer på längden fram till 20-årsåldern så påstår en del att loppet sedan är kört, att det bara är rätt kost och träning under ungdomsåren som avgör huruvida vi får ett starkt eller svagt skelett.Det är en myt. Visst är det superviktigt att bygga skelettet under ungdomsåren, men ben är en högst levande vävnad med levande celler som hela tiden lagar och bygger benmassa.
Jag vill betona vikten av belastande träning – styrketräning och träning som gör att skelettet utsätts för stötar såsom löpning, hopp etc- gör att skelettet och benen i kroppen kan bli bredare och starkare. Och vice versa, brist på träning vänder denna process och gör benen svagare och lättare. Ben fortsätter alltså att förändras på bredden/diametern under hela livet, men det gäller att underhålla kroppen.
Tyvärr föredrar många kvinnor lite lättare träning som promenader eller simning, men ska man bara välja en träningsform så får ofta kvinnor mer ut av styrketräning (vilken inte behöver vara avancerad på ett gym, utan lika gärna kan utföras i vardagsrummet).
[…] Fyra – en myt om benskörhet https://4health.se/en-myt-om-benskorhet […]