Jag hittade den här fina reviewn/sammanfattningen om olika fetter och desshälsoeffekter, med betoning på hjärt- och kärlsjukdom, via annika dahlqvist. Den har gått igenom forskningen på området och publiceras i Advances in Nutrition. Jag sammanfattar innebörden på svenska nedan, men hela den engelska texten inkl. källor hittar ni här http://advances.nutrition.org/content/4/3/294.long
I artikeln beskrivs hur forskningen har gått från att svagt indikera (med dåliga bevis) att höga kolesterolvärden skulle öka risken för kärlsjukdom, samtidigt som annan forskning indikerade att mättat fett höjde kolestrolvärdena, till att i nyare forskning och med bättre data visa motsatsen: mättat fett associeras inte med hjärt- och kärlsjukdom eller andra hälsorisker.
Flera nyare studier indikerar att mättat fett, tex det i smör och kokosfett, är bra för hälsan, medan fleromättat fett i form av omega-6-fetter (vegetabiliskt fett) skapar inflammation och förstärker många sjukdomsförlopp. Omega-3-fetter har motsatt effekt och är antiinflammatoriska.
Att ersätta mättat fett i våra livsmedel med kolhydrater i form av stärkelse och socker (lightprodukter) har ökat fetma och hälsobesvär.
Olika ämnen som bildas när fleromättat fett samt sockerarter oxiderar kan initiera eller förvärra många sjukdomar, tex cancer, inflammation, astma, diabetes och ateroskleros.
Satsningen på att försöka sänka blodkolesterolvärden genom att rekommendera ändrad kost (såsom mindre mättat fett) är nu tvivelaktig. Många andra faktorer verkar spela roll för hjärthälsan, men inte att minska intaget av mättat fett.
Lämna ett svar