Ett enkelt och väldigt gott sätt att göra paj på är med hjälp av kikärtor. Hela pajen blir glutenfri / spannmålsfri och om man vill även helt fri från mejeriprodukter. Vill man göra en äggfri paj så kan man fylla pajskalet med stekt och välkryddad köttfärs istället för med grönsaker och äggstanning enligt nedan.
Du behöver till pajskal:
- Ett paket kikärtor
- 1/2 dl av något naturligt glutenfritt mjöl, tex mandelmjöl, bovetemjöl, cassavamjöl eller vad du har hemma
- 3 msk husk / psyllium eller 3/4 dl pofiber
- 3 msk mjuk kokosolja
- 1 tsk salt
Du behöver till fyllning:
- Grönsaker: tex 1-2 lök, 2 klyftor vitlök, ca 2-300 g gröna grönsaker (välj gärna sådant du kan plocka själv just nu, såsom kirskål och nässlor, och grönkål blir annars alltid fantastiskt gott i paj)
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 2 dl kokosgrädde
- 3 ägg
- salt och peppar
- Gärna riven ost, men går bra utan om du äter mejerifritt
Häll av och skölj kikärtorna
Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i matberedare/ mixer och mixa ihop till en deg
Tryck ut degen i en pajform och grädda 10-15 min vid 175 grader varmluft
Fräs grönsakerna i smör eller kokosolja och salta
Tillsätt en skvätt äppelcidervinäger, vilket tar bort kokossmaken när du använder kokosmjölk i äggsmeten
Vispa ihop ägg, kokosgrädde samt salt/peppar.
Lägg grönsaksblandningen i pajskalet
Häll över äggsmeten
Toppa gärna med riven ost
Grädda ca 30 minuter vid 175 grader varmluft, tills pajen fått lagom färg och fyllningen stelnat
Lena says
Äggfri paj med äggstanning?
Anna Sparre @ 4health.se says
tror inte du läst riktigt vad jag skriver 🙂 “Vill man göra en äggfri paj så kan man fylla pajskalet med stekt och välkryddad köttfärs istället för med grönsaker och äggstanning enligt nedan”