Svenska forskare har testat piller med ett enzym som bryter ner gluten i mag-tarmkanalen. Det gör det möjligt (men inte bra) för glutenöverkänsliga att äta mat som innehåller gluten utan att känna av några symptom.
Studien är gjord på 18 personer med glutenöverkänslighet. I studien kunde forskarna se att enzymet bröt ner gluten till upp till 80 procent.
Men forskarna poängterar tack och lov att pillret inte är ett botemedel mot konstaterad glutenintolerans, celiaki, utan är gjort för människor med en överkänslighet eller människor som har celiaki och som äter glutenfritt, men är osäkra på om måltiden kan innehålla gluten. Då kan de ta det här pillret och på det viset känna sig lite säkrare i sociala sammanhang – till exempel om man går på restaurang.
Forskarna hoppas att pillret ska finnas i Europa inom ett år.
Jag instämmer i poängen gjord av forskarna. Gluten och spannmål bör man undvika av fler anledningar. Men det är självklart en bra backuplösning om man av misstag får i sig gluten. Läs mer bl.a. här: https://4health.se/glutenexponering-12-satt-att-lindra-konsekvenserna
Frågan är också hur de här enzymerna påverkar glutens påverkan på zonulin, som är den effekt som gör att gluten ökar tarmens permeabilitet (genomsläpplighet). Läs mer via taggen gluten
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6693338
Lämna ett svar