Om du är helt glutenfri; tex pga att du är glutenintolerant, glutenkänslig eller har en autoimmun eller immunrelaterad sjukdom; är det inte så trevligt de gånger du råkar få i dig gluten. Särskilt inte du som lider av celiaki eller Crohns / Ulcerös kolit och får magbesvär som gör riktigt ont. Men inte heller så roligt att få följder såsom förhöjda antikroppar, hudutslag eller håravfall.
Jag tål inte inte gluten. Själv har jag lyckats få i mig gluten ett par gånger i form av sojasås hos vänner och bekanta för att jag varit slarvig med att fråga (sojasås innehåller vetemjöl). Och nu sist köpte jag en wokad thairätt där restaurangen försäkrade att den inte innehöll gluten/vete/sojasås, men så visade det sig att de hade haft i en massa oyster sauce (köpt ostronsås baseras på sojasås)
Hur som helst, här kommer en guide med saker som kan avhjälpa, lindra konsekvenserna och hjälpa dig att läka tarmen snabbt om det här händer. Notera att det inte funkar som ett sätt att få “fuska” och äta gluten ibland.
Jag ska också tillägga att detta inte är baserat på vetenskapliga studier, utan på andras och egna erfarenheter, tillsammans med det jag vet om de olika ämnen, tillskott etc jag tar upp här nedan.
- Aktivt kol
Det första du kan göra är att så snabbt som möjligt efter att du insett att du fått i dig gluten ta aktivt kol.
Aktivt kol är finfördelat amorft kol med små porer och stor porvolym, vilket ger en enormt stor yta (över 500 m2/g) där absorption och kemiska reaktioner kan ske. Det betyder alltså att aktivt kol kan vara en bra akut lösning om du råkat få i dig giftiga ämnen. Och det finns många som vittnar om att det även kan avhjälpa om du fått i dig allergener.
Personligen tog jag 3 tabletter a 250 mg, dvs 750 mg. Jag tror att du bör hamna någonstans mellan 500 – 1000 mg.
Tänk på att aktivt kol absorberar även nyttiga ämnen, såsom mineraler från mat och tillskott. Dessutom – tyvärr innehåller mycket av det vanliga aktiva kol man köper på apoteket en massa socker. Så, som du hör, det här är ingen långsiktig hälsolösning att hålla på med en gång i veckan. Utan något att använda om man fått i sig något dåligt, eller i detta fall gluten
‘ - Matsmältningsenzymer
Om du har tillgång till ett tillskott av matsmältningsenzymer så ta även detta så snart du kan efter exponeringen. Enzymerna kan skynda på och förbättra nedbrytningen av gluten och därmed lindra effekterna av det
‘ - Probiotika
En riktigt bra probiotika (högdoserad) som tex denna kan avhjälpa eftersom den extra dos av goda bakterier som detta ger också ger en extra dos av de antiinflammatoriska ämnen som de producerar. Sätt igång så snabbt du kan och fortsätt sedan ta det åtminstone några dagar. Ett minst lika bra sätt är att äta riktiga syrade grönsaker, såsom surkål (men inte sån du köper i en gammal plåtburk som är pastöriserad)
‘ - L-glutamin
L-glutamin är en aminosyra som är ett effektivt tillskott för att läka tarmen (eftersom den är en viktig byggsten i tarmen)
Ta de närmaste dagarna efter glutenexponering. Aminosyror fungerar bäst på fastande mage (minst 2h efter eller 30 min innan måltid) Personligen kör jag en “shot” före frukost, morgonen efter glutenexponering, av L-glutamin tillsammans med gelatin, vilket tar oss till nästa punkt
‘ - Benbuljong eller Gelatin
Benbuljong är en riktig hälsokur för en irriterad eller skadad tarm (Läs mer och gör själv: https://4health.se/egen-buljong-eller-soppa-som-gor-under-med-problemmagar). Men har du inte det tillgängligt så där på rak arm 😉 så kan du som snabblösning gå ner i affären och köpa en burk gelatin i pulverform, eftersom det framförallt är gelatinet i benbuljongen som tar hand om tarmen
‘ - Antiinflammatorisk kost
Var extra noga med din mat de närmaste dagarna/veckorna. Undvik inflammationsframkallande mat som tex vegetabiliska oljor, konventionellt uppfött fläskkött etc. Välj istället ekologiskt, vilt etc. Och antiinflammatoriska oljor, såsom olivolja och kokosolja
‘ - Antiinflammatoriska örter
Använd så mycket ingefära och gurkmeja du kan de närmaste dagarna/veckorna. Ingefära och gurkmeja i maten. Te på färsk ingefära etc. Gurkmeja kan man även ta som kapslar. Även andra örter har ofta antiinflammatoriska egenskaper
‘ - Omega-3
Ta omega-3 som tillskott och håll dig till mer fisk de närmaste dagarna/veckorna. Omega-3 är antiinflammatoriskt och fisk är dessutom mer lättsmält än kött om din mage/tarm påverkats
‘ - Proteiner, lektiner, laktos
Undvik svårsmält mat de närmaste dagarna/veckorna. Svårsmälta proteiner från tex mejeriprodukter, och lektiner från jordnötter och bönor, kan påverka dig, din tarm och ditt immunförsvar extra mycket om din tarm är påverkad av gluten.
Och om din tarmslemhinna påverkats så har du troligen dessutom sämre tolerans för laktos, mjölksocker, den närmaste tiden (Läs mer: https://4health.se/din-laktosintolerans-beror-pa-glutenintolerans-eller-annan-skada-pa-tarmarna)
‘ - Vatten
Drick rikligt, inte minst för att det aktiva kolet binder mycket vätska, men också för att kroppen behöver extra vätska för att göra av med ämnen den anser vara giftiga
‘ - Ta hand om dig
Om du inte tål gluten, har en autoimmun reaktion etc, så är det extra viktigt att inte påverka tarmen och immunförsvaret med stress. Sov, vila, använd mindfulness, yoga etc. de närmaste dagarna
‘ - Fasta
Om magen klagar så fort du äter något dagarna efter din glutenexponering – ge tarmarna en dags vila. För mig hjälper detta mycket
Har du fler tips eller funderingar? Kommentera gärna!
JohanKarl says
Tack för tipsen. Några kände jag till, andra var nya för mig. (t.ex. aktivt kol)
Jag har självdiagnosticerat min glutenkänslighet, men möts av skepsis, speciellt från familjen. Några tips?
Autoimmunitet says
Jag är självdiagnostisrad och har även en inflammation i sköldkörteln dvs autoimmunitet. Äter autoimmun kost och har på senare tid fått en rädsla för gluten. Då lite överdriven (?) rädsla. För smulor om andra äter bröd vid samma bord, om ngn värmt gluten i mikron innan osv. Har du några tankar kring detta och huruvida jag är överdriven eller ej? Hur små smulor drar igång inflammation eller komplikation?
Vågar knappt äta på restaurang men gjorde det på hotellet under senaste resa men fick så special från köket. Men är ändå orolig att det sla hamna en smula i, bakas en pizza bredvid eller att servitrisen råkar ha en smula på sig etc. Känner mig så otroligt begränsad i livet pga detta då jag bara är 23 och verkligen önskar att jag kunde gå ut och äta med mina tjejer osv. Att jag kunde gå ut och dansa utan att oroa mig för att inte sova tillräckligt och sen bli sjuk…:)
Tack på förhand!
Hans Kürzl says
Hej – jag såg inte ditt nödrop förrän idag. Du kanske har löst problemet sedan dess men det som är viktigast att du kontaktar vården för en undersökning och diagnos. Själv reagerar man alltid väldigt subjektivt och det kan generermed 5-års intervallera rädslor och fobier. Du har förmodligen haft mag/tarmproblem så länge du har levat och troligtvis fått en hel del antibiotikabehandlingar. Ett tips till dig för att förstå dina problem – rita en tidslinje över ditt liv. Dela in denna linje med 5-årsintervaller. Skriv på ovansidan allt som hänt dig och på den nedre sidan alla åtgärder som vidtagits. Intervjua mamma om hur du var som barn. När du är färdig kan du förstå dina nuvarande problem. Förbättring kan uppnås med dträng diet, parasitrensning och uppbyggnation av en bättre tarmflora. Du behöver offre en del!
Elin says
Jag har celiaki och har fått berättat för mig att vi med celiaki kan äta soja pga att glutenet jäser bort vid fermenteringen. Det är inte så alltså?
Anna Sparre @ 4health.se says
jäser bort gör det inte, men vid tex surdegsfermentering blir det “snällare”
Jag är personligen känslig för gluten (ej celiaki dock) och reagerar på soja (kinesisk sojasås)
Anka says
Det är nog inte gluten du reagerar på i sojasåsen. Livsmedelsverket har testat och hittar inte något gluten i slutprodukten soja, även om vete är en av råvarorna. Se tex denna länk där celiakiförbundets dietisr förklarar: https://www.scuf.se/fraga_dietisten/innehaller-soja-gluten/
Jag blir lite trött på “experter” som sprider sådana påståenden utan fakta. Det är tillräckligt man behöver undvika ändå vid celiaki! Har själv diagnostiserad celiaki och äter tex sushi doppad i soja utan problem.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej! Fint att du delar!
Oavsett så reagerar jag inte på japansk glutenfri sojasås, men på kinesisk som innehåller vete
Och vad det än är man reagerar på så kan en del av tipsen här hjälpa
Ellan says
Hej Anna,
Varför ska man undvika aktivt kol om man har ulcerös kolit?
Tack för en fantastisk blogg!!
Anna Sparre @ 4health.se says
Det har jag nog aldrig sagt?
Ellan says
Förlåt, jag som borde utvecklat min fråga. När jag googlade på aktiv kol och ulcerös colit hamnade jag på många sidförslag gällande detta där de flesta (inklusive FASS även om det inte säger så mycket) avråder användning av aktivt kol vid ulcerös colit. Vet du varför man avråder? Vad jag förstår är aktivt kol snäll mot tarmslemhinnan men tänker om det är exempelvis som diflofenak där man också avråder de med UC att använda det för att skov kan blossa upp (tyvärr har jag egen erfarenhet av detta)? Har du någon klok input?