Enzymet laktas är det som bryter ner mjölksocker, laktos, till sina beståndsdelar somkan tas upp ur tarmen. Är man laktosintolerant har man brist på, eller saknar laktas.
Det finns såklart personer som helt enkelt inte producerar laktas. Det är ju egentligen bara vi nordbor som dricker mjölk i vuxen ålder. Men i väldigt många fall med laktosintolerans, särskilt när det uppstått på senare år, så är det faktiskt en helt annan grundorsak.
Nu är det nämligen så att laktas produceras i tarmarnas väggar, dvs insidan av din matsmältningsapparat, i det som kallas villi/ tarmludd. Här produceras också en del andra matsmältningsenzym. Det här innebär att om dina tarmludd är skadade eller nästan har försvunnit så producerar du inte laktaset som behövs för att bryta ner mjölksockret.
Det finns olika saker som kan skada ditt tarmludd, bland det vanligaste är den autoimmuna reaktion som kallas celiaki, glutenintolerans. En autoimmun sjukdom innebär att det finns antikroppar mot ett i glutens förekommande protein som angriper den egna kroppen, i det här fallet tarmarna.
Nästan alla med celiaki är därför laktosintoleranta. Men undviker man gluten helt och hållet kan man eventuellt tåla laktos när kroppen fått tid att läka. Glutenintoleransen blir du dock inte av med.
Ps. Känslighet mot gluten kan man ha utan att vara diagnostiserad med celiaki.
Läs gärna mer om detta här https://4health.se/glutenintolerans-–-darfor-har-du-kanske-det-utan-att-veta-om-det och här https://4health.se/tag/gluten
[…] mina egna klienter blir laktosintoleranta om de inte sköter sin glutenintolerans (läs mer här https://4health.se/din-laktosintolerans-beror-pa-glutenintolerans-eller-annan-skada-pa-tarmarna). När man blir gravid så ställs dessutom immunförsvaret inför en stor förändring. Detta […]