Igår skrev jag om ett av många problem som fästingar kan medföra. Om man väl hittar en fästing så gäller det att ta bort den på ett korrekt sätt – dvs så att inget av fästingen blir kvar i din hud.
I nedan klipp är ett enkelt sätt som gör att fästingen backar undan.
Uppdatering: enligt kommentaren nedan så är kanske ändå klippets metod inte bra. Vid retningen släpper den ifrån sig gifter enligt denna kommentar. Vet ärligt talat inte om detta stämmer, men att dra den rakt ut är den metod jag tidigare använt. Hur gör ni? Kommentera
Kolla på nedan klipp på bara 50 sekunder:
Åsa Schritter says
Hej!
Hörde idag att det där är det absolut värsta sättet att ta bort en fästing på, vid retningen släpper den ifrån sig gifter/sjukdomar som man inte vill ha in i blodet. Bästa sättet är att snabbt dra den rakt ut så den inte hinner släppa ifrån sig något.
KNJ says
Det finns s.k. fästingplåster att köpa. De är speciellt effektiva för mindre barn som inte vill sitta still. Plåstret är bara att sätta på över fästingen. Låt det sitta 15 minuter till en halvtimma och sedan dra bort alltihopa.
Om det råkar bli kvar små delar, exempelvis käkarna, är det ingen fara. Ta bort med pincett eller låt kroppen ta hand om bitarna. Det kan bli en mindre inflammation (som av en sticka) men har inget med TBE eller Borrelia att göra. Man bör inte (vad jag ha hört) vrida och hålla på med fästingen för risken finns, som Åsa säger, att den spyr upp otrevliga saker.
KNJ says
Både enligt fästing.nu och 1177 (Region Jönköping) så skall den dras rakt ut och det gör inget om det blir delar kvar.
http://fasting.nu/om-fastingar/
http://www.1177.se/Jonkopings-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fastingbett/
Anna Sparre @ 4health.se says
Perfekt! Tack för era kommentarer och tips – tror vi konkluderar med att vi drar fästingarna rakt ut – antingen med fästingplåster elle pincett 🙂
Anna S says
Jag har under många år använt en fästinplockare som ser ut som en liten kofot, inköpt i en djuraffär och har aldrig misslyckats med att få ut hela fästingen. Den är mycket enkel att använda och tar även pyttesmå fästingar.
http://www.teba.se/fastingplockare-kofot-otom–p-1801-c-1106.aspx
PL says
TBE, encefalitis, orsakas av virus som överförs ganska omgående,
medan borrelia orsakas av bakterier som överförs om fästingen får sitta för länge,
eller om man klämmer på den så att maginnehållet kommer upp.
Det är dock inte så att alla fästingar är smittbärare.
Kolla in spridningskartorna hos landstinget
Ca 10 000 får borrelia varje år, bara 200 får TBE
Anna Karin Backman says
Med två hundar har jag plockat många hundra fästingar.
Absolut bästa fästingplockaren någonsin:
http://www.clasohlson.com/se/F%C3%A4stingplockare-Tick-1/34-693?userSelection=B2C&rememberCookie=false
Men nu i juli är det inte så mycket fästingar. De är nere i jorden och förbereder sig för höstsäsongen som börjar i augusti, då kommer de upp och är “hungriga” igen.
Ett tips är också att välja sina utemiljöer, vissa ställen är nerlusade med fästingar medan andra är mer måttliga. Vita kläder skvallrar bäst om man har något med sig hem.