Bakterien Klebsiella pneumoniae omvandlar kolhydrater i maten till alkohol, som i sin tur ger fettproduktion i levern.
Kinesiska forskare visar att varianter av tarmbakterien Klebsiella pneumoniae verkar kunna bidra till fettlever.
Detta är en bidragande förklaring till varför en lågkolhydratkost leder till en minskad mängd fett i levern och förebyggande av fettlever. Såklart vid sidan av undvikandet av fruktos, fruktsocker – inklusive vitt socker som består av både glukos och fruktos. Fruktos bryts ju ner i levern på ett liknande sätt som alkohol och bidrar till fettlever.
Upptäckten började med en patient som hade allvarlig fettlever och autobrewery syndrome – en sjukdom där kroppen producerar alkohol. Efter att ha ätit rikligt med kolhydrater i kosten hade personen höga nivåer av alkohol i blodet, trots att mat och dryck var helt alkoholfri.
Läkarna gav patienten läkemedel mot svamp i tarmen, men det hjälpte inte. Snart lyckades de isolera alkoholproducerande varianter av bakterien Klebsiella pneumoniae från patientens tarmar. När de förde in dessa bakterier i möss, utvecklade även mössen fettlever.
När forskarna därefter jämförde personer med och utan fettlever, upptäckte de att 60 procent av alla med fettlever hade alkoholproducerande Klebsiella pneumoniae i sina tarmar. Bland personerna utan fettlever hade bara sex procent de här bakterierna i sina tarmar.
En produktion av alkohol i tarmarna, orsakad av en stor mängd kolhydrater i kosten verkar alltså kunna bidra till epidemin av fettlever.
Ur studien:
“Through a number of in vivo and in vitro technologies, Yuan et al. report that high- alcohol-producing Klebsiella pneumoniae (HiAlc Kpn) occurs in a large percentage of individuals with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) in a Chinese cohort. Transfer of HiAlc Kpn into mice resulted in NAFLD, suggesting increased levels of this bacterial strain might be one cause of NAFLD in humans.”
“Highlights
- High-alcohol-producing strains of Klebsiella pneumoniae exist in humans
- HiAlc Kpn is associated with NAFLD in a human cohort
- Transplant of HiAlc Kpn into mice causes NAFLD
- Feeding mice glucose led to detectable blood alcohol, suggesting a biomarker for NAFLD”
Mer via taggen microbiome https://4health.se/tag/microbiome och sök på fettlever https://4health.se/?s=fettlever
https://www.cell.com/cell-metabolism/pdfExtended/S1550-4131(19)30447-4
Lena says
Finns det någon behandling och hur diagnostiserar man?
Anna Sparre @ 4health.se says
för själva tarmfloran rek jag ett GI map: https://4health.se/mage-tarm
Daniela says
Har du koll på vad jag kan använda för att få ner klebsiella? Någon bra ört eller annat preparat?
Anna Sparre @ 4health.se says
om du gjort en odling så syns det i regel på testet
Annars är det antimikrobiella örtpreparat generellt
Men testa alltid först 🙂
Daniela says
Tack 🙂
Jag gjorde ett Gi-map för snart ett år sen och det visade på bla klebsiella men den talar ju tyvärr inte om vilka örter som är bra att få ner det, så som csap gör.
Jag får kinesiologtesta 🙂