Genom att äta fiberrik kost kan du både minska risken för diabetes typ 2 och förbättra ditt minne, enligt forskare från Lunds universitet
Forskarna har nu studerat hur mat påverkar minne och inlärning. Resultaten tyder på att undvika snabba kolhydrater, och att äta en fiberrik kost, kan bidra till att bibehålla och förbättra minnet, koncentrationsförmågan och sinnesstämningen. Personerna som ingick i studien presterade bättre efter att ha ätit livsmedel med fibrer.
Deltagarna i studien som åt fiberrik kost förbättrade sitt arbetsminne med upp till fem procent. Resultaten visar också att varje måltid räknas eftersom vissa effekter syns direkt efter måltiden.
Forskarna från Lund har tidigare tittat på hur maten påverkar tarmfloran och människors hälsa. De har studerat hur fibrer påverkar det så kallade metabola syndromet som i sin tur kan inverka negativt på kognitiva funktioner som minne och inlärning.
En fiberrik kost kan minska risken för inflammationer i kroppen och gynnar ämnesomsättningen, till exempel blodsockerregleringen.
Nu har forskarna även studerat sambandet mellan kognitiv förmåga och en kost rik på fibrer, men även på bär och fisk. Redan efter fem veckor med omega-3 upptäckte de förbättringar.
Nu har man visserligen använt en hel del spannmål i studierna, som råg och korn, vilket jag inte tycker är en höjdare, särskilt inte om man vill undvika inflammation, eftersom gluteninnehållande mat bl.a. kan öka inflammation. Men jag antar att om man jämför det med vitt bröd och vetemjölsprodukter, så är det en stor fördel att välja dessa fiberrika och mindre förädlade spannmål. Och fibrer kan ju minska inflammation, bl.a. genom att vara mat för tarmbakterier, som i sin tur producerar antiinflammatoriska korta fettsyror som butyrat.
Och ett ökat intag av omega-3, är ju både antiinflammatoriskt och viktigt för hjärnan. Så här är resultaten föga förvånande.
I den aktuella studien på minne gjorde man så här:
När det gäller fibrer: I studien ingick 40 friska personer mellan 49-70 år. På dem gjordes tester efter att ha ätit vitt bröd respektive fiberberikat bröd. Testportionerna var baserade på samma mängd av tillgängliga kolhydrater (50 g kolhydrater som tas upp av kroppen). Två olika tester utfördes upprepat under ca 4 h efter intag av frukosten. Det ena testet var ett muntligt test av arbetsminnet. Arbetsminne är en funktion för korttidslagring av information (ord, siffror, bilder osv) samtidigt som annan tankeverksamhet sker (t ex svara på frågor). Det andra testet var ett datoriserat test som även det involverar arbetsminnet men dessutom också koncentrationsförmåga och uppmärksamhet. Testerna mäter funktioner som är väsentliga både för vanliga intellektuella aktiviteter i det dagliga livet så som att läsa och räkna, men även för mer komplicerad problemlösning.
Det vanliga vita brödet gav ett kraftigt och förhållandevis kortvarigt sockerpåslag. Det gör att vi presterar sämre. Skillnaden blev som störst i det sena förloppet efter frukost, efter att sockerkoncentrationen i blodet har börjat dala. Även om hjärnan behöver blodsocker (eller ketoner) för att kunna arbeta ger en hög glukosstegring, vilket vitt bröd omedelbart resulterar i, inte någon positiv effekt. Forskarna uttrycker att detta är förvånande, och att en för hög sockernivå tycks göra kroppen stressad. Enligt mig är det föga förvånande. Ett högt blodsocker är en påfrestning, och alla påfrestningar är stress för kroppen, vilket i sin tur gör att kroppen inte presterar på max när det gäller dess andra funktioner.
När det gäller fisk / omega-3: 40 friska personer mellan 51-72 år ingick i studien. I fem veckor åt de dagligen 3g omega-3-fettsyror från fiskolja och i lika lång period fick de placebo för att jämföra med. Däremellan låg en fem veckors ”wash out-period”. Vid båda tillfällena fick försökspersoner utföra samma tester som vid bröd-studien.
Efter fem veckor intag av fiskolja presterade försökspersonerna signifikant bättre på tester av arbetsminnet. Dessutom sänktes triglyceriderna och blodtrycket.
I en tidigare studie på överviktiga, medelålders försökspersoner kunde samma forskare se att en kost som inkluderar flera olika livsmedelskoncept, t ex lågt GI, antioxidanter och mycket kostfiber, kan öka vår kognitiva kapacitet.
http://www.fokusforskning.lu.se/2017/08/31/maten-som-forbattrar-minnet/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/den-har-maten-forbattrar-ditt-minne
Lämna ett svar