Antikroppstest ska inte användas av enskilda individer för att styra sitt eget beteende, utan på populationsnivå, enligt forskare i en ny artikel.
Många som varit sjuka i covid-19 tänker att ett positivt antikroppssvar kan användas för att dra slutsatser om hur man ska bete sig i olika situationer. “Jag kanske kan hälsa på min farmor i jul ändå nu när jag har antikroppar?”
Men enligt en artikel publicerad i Trends in Microbiology, som sammanfattar kunskapsläget om antikroppstest, ska de inte användas som underlag för den typen av beslutsfattande. Orsaken är att testerna som finns ute på marknaden inte är av tillräckligt bra kvalitet, vilket ibland leder till felaktiga resultat.
Testerna kan visa att en individ har haft sars-cov-2-infektion, trots att personen inte har det – och tvärtom. Det finns dock tester som är mer tillförlitliga. Bl.a. testerna som mäter antikroppar mot två delar av viruset – spikeproteinet och nukleokapsiden – för att säkerställa att resultatet är korrekt. De som har antikroppar till både dessa delar av viruset i tillräckligt höga mängder är de som har varit sjuka.
Flera av de tester som kan beställas från 1177 mäter bara antikroppar mot nukleokapsiden. Många människor har antikroppar som känner igen delar av viruset trots att de inte har haft infektionen, men då inte i så höga nivåer. För att säkerställa att man inte rapporterar någon som positiv som egentligen inte är det så kräver man därför en högre “signal” för att rapportera ett svar som positivt. Och då finns det några positiva som hamnar under den här “signalen”.
Forskare har också sett flera fall i studier där personer har haft väldigt tydliga antikroppar, men som fått negativa svar från metoder som använts av landstinget.
Men den största risken är när en person tror sig ha varit sjuk efter ett antikroppstest, fast hen inte har det. Om specificiteten på ett test är 95 procent kommer fem av 100 tro att de har antikroppar fast de inte har det. De kanske sedan väljer att träffa sjuka, och blir då smittade.
Tidigast som en person bör testa sig för antikroppar är 16 dagar efter insjuknandet. Och efter fyra månader har nästan 20 procent inte längre kvar tillräckligt höga nivåer av antikroppar för att bli klassade som positiva. Om man tar med i beräkningen att antikropparnas mängd avklingar över tid så blir dessa mätningar alltså ganska osäkra.
Forskarna i studien pekar däremot på att antikroppstest bör användas av forskare och myndigheter för att kunna se kurvor över dödsfall, upp- och nedgångar i frekvens och utbredning av smittade på populationsnivå. På individnivå däremot kan ett positivt svar vagga in folk i en känsla av falsk säkerhet.
Mer via https://4health.se/?s=corona
https://www.cell.com/trends/microbiology/fulltext/S0966-842X(20)30280-8
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-antikroppstest-ska-inte-anvandas-pa-individniva
Lämna ett svar