Om man väntar med att introducera gluten och komjölk till små barn så minskar risken för dem att drabbas av diabetes typ 1 och andra autoimmuna sjukdomar senare i livet. Detta visar en ny metaanalys från Karolinska. Samma analys visar också att man bör undvika att ge bebisar / små barn en stor andel kolhydrater och chark och korv mm.
Olika kostfaktorer har kopplats till utvecklandet av typ 1-diabetes, men trots mycket forskning har man inte riktigt slagit fast några samband. En metaanalys innebär att man sammanställer forskning som gjorts på ämnet. För att få en övergripande och uppdaterad bild av kunskapsläget har forskare sammanställt tillgänglig forskning kring kost och risken att utveckla typ 1-diabetes.
5 935 vetenskapliga artiklar identifierades relaterade till kost och typ 1-diabetes eller autoimmunitet. Av dessa var 96 av tillräckligt hög kvalitet. Totalt omfattades 26 kostfaktorer relaterade till amning, ålder vid introduktion samt exponering under fosterstadiet, spädbarnsåldern eller barndomen.
Den starkaste evidensen fanns för en skyddande effekt av en längre periods amning samt senare introduktion av gluten och komjölk. Högre intag av mjölk, nitrit (finns i processade köttprodukter som chark och korv) och kolhydrater under barndomen var förknippade med ökad risk för typ 1-diabetes. Amning verkar skydda genom gynnsamma effekter på tarmflora och immunsvar, samt för att längre amningsperiod innebär senare introduktion av andra kostfaktorer som skulle kunna trigga en autoimmun reaktion.
Sverige hör till länderna med högst förekomst av typ 1-diabetes (autoimmun diabets) i världen, och risken att insjukna har ökat under de senaste decennierna. Studien talar för att kosten, särskilt under första levnadsåret, skulle kunna påverka risken för typ 1-diabetes.
Mer om mat för barn via taggen barn: https://4health.se/tag/barn och i podcasten:
- 45: Mat till barn, och så pratar du med barn om mat. Intervju med Monique Forslund!
- 258: Mat för barn – 10 konkreta tips och en 6-årings berättelse
- 74: Ann Fernholm – Kostråden, forskning, socker i kroppen, och mat till barn
- 150: Dr Cecilia Fürst – Mat till barn och vuxna
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34656932/
erik says
“Orsakar bakterier typ1 diabetes?”
https://www.youtube.com/watch?v=yfH31uFrKis
misstanken har funnits länge.
“Därför går du upp i vikt av att sluta röka”
https://sverigesradio.se/artikel/darfor-gar-du-upp-i-vikt-av-att-sluta-roka
Vi blir inte sjuka av mjölk eller kosten, vi blir sjuka om kosten påverkar våra tarmbakterier på ett dåligt sätt så att bakterierna sen kan orsakar sjukdom.
Alla som läser vetenskapliga studier kan se det, men ingen vill erkänna att alt vi har trott på var fel.
Bakterier utsöndrar ämnen som får oss att äta mer för det gynnar bakterierna.
Anna Sparre @ 4health.se says
Absolut, det är en stor del av förklaringen och jag pratar om detta i både poddar och föreläsningar sedan många år
erik says
Ta fram åtminstone någon studie som visar att kosten påverkar hälsan utan inblandning av tarmbakterier.
Försök det kommer inte att vara så lätt som man kan tro.
Jag vet att du läser om ny forskning och att du vet mycket.
När man man granskar kostens betydelse rent vetenskapligt så ska det inte finnas mycket påverkan på hälsan, men om tarmbakterierna påverkas då kan kosten påverka hur mycket som helst.
Jasmin says
Du kan sluta mansplaina nu erik…
erik says
Jag vet att Sparre vet en hel del men men dom flesta som har åsikter om kost har helt fel.
Sparre har faktiskt pratat om tarmbakterier vilket få andra har.
Det åligger den som påstår att kosten påverkar hälsan att bevisa det.
Det finns inga bevis inte ens anekdotiska berättelser som stöder påståendet.
När någon får sin hälsa förbättrad av kosten berodde det på kosten eller på en förbättrad tarmflora, alt skulle kunna bero på tarmfloran.
Försök att hitta en enda studie som stöder tanken att kosten påverkar hälsan utan inblandning av tarmfloran, jag känner inte till en enda sådan studie.
Det enda som det finns absoluta bevis för är att tarmfloran påverkar hälsan.
Anna Sparre @ 4health.se says
Det är ett tvåvägssamband. Du påverkar ju bakterierna med kosten, så därmed påverkar kosten, Vill du läsa mer så finns det extremt mycket jag har skrivit via taggen microbiome https://4health.se/tag/microbiome
erik says
“Du påverkar ju bakterierna med kosten, så därmed påverkar kosten”
Helt rätt men då är det inte kosten i sig som påverkar hälsan.
Ta fram åtminstone en studie som visar att kosten påverkar hälsan utan inblandning av tarmfloran, jag känner inte till en enda studie.
Någon kan äta skräpmat men bibehålla en god tarmflora.
Någon kan äta bra mat men ändå få en förstörd tarmflora.
Antibiotika kan förstöra tarmfloran oavsett vad vi äter.
Bra mat som inte innehåller dom saknade bakterierna kan aldrig återskapa en bra tarmflora.
Kosten kan inte lösa alt.