Fredrik Nyström, forskaren/professorn/läkaren som är känd för sin sunda inställning till kost sågar nu en ny studie på vinets nyttoeffekter.
Fredrik Nyström har slagit fast att ett måttligt dagligt intag av alkohol, oavsett sort, är nyttigt
I den nya studien har amerikanska forskare har uteslutit antioxidanten resveratrol som den nyttiga beståndsdelen i rödvin. Studien, som gjorts på Johns Hopkins-universitetet och som publiceras i tidskriften Jama, visar att resveratrol inte har någon märkbar inverkan på inflammationer, hjärt-kärl-problem, cancer eller livslängd. I studien, som är en observationsstudie, har forskarna mätt nivåerna av resveratrol i urinen hos närmare 800 personer i Toscana i Italien.
Vi som forskar mer objektivt om alkoholintag och hjärt-kärlsjukdomar har sedan länge kommit fram till att det är alkoholen som är nyttig, säger Fredrik Nyström. Att hans amerikanska kollegor fortsätter jakten på en mirakelingrediens i rödvin gör honom upprörd. Speciellt att man valt resveratol eftersom det avslöjats att forskning manipulerats och att resveratol säljs som näringstillskott för mångmiljonbelopp.
Det som brukar kallas den franska paradoxen, alltså att fransmännen kan äta fet mat, dricka mycket alkohol och ändå inte slå i taket när det gäller de nämnda sjukdomarna, gör honom också upprörd. – Det är ju ingen paradox längre! På 1970-talet trodde man att mättat fett var farligt, men forskningen i dag visar att det är bra att äta fet mat. Det enda som återstår av den franska paradoxen är hur de kunde röka så mycket och ändå drabbas av lite hjärt-kärlsjukdomar.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/linkopingsforskare-sagar-rodvinsstudie
http://www.svt.se/nyheter/varlden/rodvin-inte-sa-nyttigt-som-du-tror
[…] Om Fredrik Nyströms kritik av vinstudie https://4health.se/fredrik-nystrom-sagar-ny-studie […]