Nu ska jag förklara varför du blir förvirrad av motsägelsefulla rubriker om hälsa – ena dagen är kött farligt, andra nyttigt. Eller som i det här fallet – helt plötsligt är supersöt frukt nyttigt vid diabetes.
Förra veckan dånade SVT ut rubriker i form av: “Frukt nyttigt även vid diabetes”
Men samtidigt skriver utländska medier hur en hög fruktkonsumtion kan ge diabetes – i alla fall under en graviditet.
Hur är det, vad stämmer? Ska man äta frukt om man har diabetes, eller ökad risk för det, tänker du kanske då.
“Många diabetiker undviker frukt för att de är rädda för fruktsockret. Men en ny studie visar att färsk frukt även kan vara nyttigt för diabetiker.” och att man “kom fram till att frukt gynnade diabetiker”, så börjar SVT sin artikel. Lögn! Så säger inte studien.
Studien konkluderar att “Conclusion: In this large epidemiological study in Chinese adults, higher fresh fruit consumption was associated with significantly lower risk of diabetes and, among diabetic individuals, lower risks of death and development of major vascular complications.”
Alltså – det finns en association mellan fruktkonsumtion och lägre risk för diabetes, samt mindre komplikationer när man har diabetes. Studien säger ingenting om orsakssamband. Det här är en observationsstudie, och man har observerat att personer som äter mer frukt också verkar ha mindre diabetes. Och diabetiker som äter frukt är också i genomsnitt friskare än diabetiker som inte äter frukt. Men studien säger INGENTING om orsaken. Kan det vara för att vi blivit itutade att frukt och grönt är samma sak? Och att detta är nyttigt? Så att äta frukt kanske helt enkelt är ett tecken på att man anstränger sig och bryr sig om sin hälsa på alla plan? De personer som äter mycket frukt kanske också äter mer grönsaker, mindre snabbmat, socker och mjöl? De kanske tränar mer, röker mindre och arbetar med stresshantering?
I studien undersöktes en halv miljon kineser, varav 30 000 personer med diabetes i en statistisk undersökning, en epidemiologisk studie, inte en kontrollerad studie. Bland deltagarna som hade diabetes och åt frukt mer än tre dagar i veckan minskade risken att dö i förtid med 17 procent. Forskarna såg även att ett högt intag av färsk frukt hos friska människor minskade risken att drabbas av diabetes med 12 procent, jämfört med de som åt frukt väldigt sällan eller aldrig.
En sådan epidemiologisk studie kan man göra som en “förundersökning” till en randomiserad kontrollerad studie. Man kan göra det för att se om det är av intresse att gå vidare med en kontrollerad studie och verkligen titta på orsakssamband. Man kan konstatera att aha, här skulle det kunna finnas något som påverkar. Men att gå ut och säga att diabetiker gynnas av frukt är ren och skär lögn. Givetvis är det bättre att äta socker i frukt, än socker utan frukt. Fibrerna i frukten gör åtminstone blodsockerhöjningen långsammare, och antioxidanterna skyddar dig från några av sockrets skadliga effekter.
SVT Vetenskap är trots allt en av de sidor i Sverige jag tycker är mest seriösa av de “vanligare” vetenskapssidorna. Och ändå gör de precis som alla andra nyhetsmedier – skapar rubriker av ingenting.
Dessutom, som jag skrev i början av det här inlägget, kom det samtidigt en annan studie som antyder att man får diabetes av att äta mycket frukt. Denna studie konstaterar att “Excessive fruit consumption during the second trimester is associated with increased likelihood of gestational diabetes mellitus”
De som åt mer frukt under andra trimestern av graviditeten hade ca 400% ökad risk att utveckla graviditetsdiabets. Återigen en observationsstudie som alltså inte bevisar något orsakssamband, men åtminstone en rejäl skillnad.
Ingen av dessa studier får man lov att göra rubriker som konstaterar att man bör äta på ett eller annat sätt av. Men det görs ändå. Därav blir du förvirrad.
Ps. Frukt kan visst vara nyttigt för den som tål socker. Men inte de förädlade superröta, superstora frukterna, utan det lilla äpplet på trädet i din trädgård som du nyss plockat. Och diabetiker tål dessutom inte socker, så de ska hålla sig borta från det.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/frukt-nyttigt-aven-for-diabetiker
https://www.nature.com/articles/srep43620
http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002279
Lämna ett svar