Går det att frysa sig smal? försöker en grupp svenska forskare (bl.a. Fredrik Nyström) besvara genom att utsätta en grupp människor (20 studenter) för köldexperiment. Forskarna ska ta reda på om det går att öka andelen brunt fett i kroppen genom att frysa.
Vi har tre sorters fetter i våra kroppar. Det vita fettet känner vi väl till och det syns ofta väldigt tydligt utifrån. Dessutom har vi brunt och beigt fett. Brunt fett är en typ av vävnad vars främsta funktion i kroppen är att producera värme. Brunt fett finns hos människor, främst hos nyfödda. Hos djur som går i ide finns brunt fett också rikligt. Det bruna och beiga fettet fungerar som små värmekällor i kroppen och omvandlar energi till värme. Det kan till och med använda upp det vita fettet för att skapa värme, och det är just den här funktionen som forskarna vill förstå mer av.
Brunt fett har fått sitt namn av att det ser brunt ut till skillnad från “vanligt” vitt fett. Det beror delvis på att det finns rikligare med blodkärl i denna vävnad än i vitt fett, och delvis på att det finns rikligt med mitokondrier i de bruna fettcellerna. Värmeproduktionen sker i mitokondrierna, som speciellt i denna vävnad har förmågan att vid behov omvandla energin från cellandningen till värme, istället för att producera ATP. Det bruna fettets förbrännande förmåga aktiveras bland annat av kyla.
En timme varje dag ska försökspersonerna frysa rejält. Resten av dagen och natten ska de hålla sig kalla även om de inte måste frysa lika mycket. Experimentet pågår i sex veckor. Både före och efter köldperioden har de undersökts med magnetkamera, deras ämnesomsättning har mätts och biopsier tagits från de delar av kroppen där man tror att det bruna fettet sitter. Forskarna arbetar med att analysera bilder och mätningar för att se hur kyla påverkat mängden brunt fett.
I studier på möss som forskare stoppat in i kylskåp under längre perioder, har man sett hur det bruna fettet nästan fördubblats i mängd, men frågan är om vi människor fungerar likadant.
Den basala metabolismen, ämnesomsättningen, påverkats rejält av kyla. De som ingick i kontrollgruppen och inte skulle frysa alls under sex veckor fick klart försämrad ämnesomsättning och svårare att hålla vikten.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/manskliga-forsokskaniner-ska-frysa-sig-smalare
M says
Hej!
Detta är verkligen intressant!
Hur kallt ska det vara för att ge effect? Tänker både vatten o luft. O hur länge måste man frysa för att göra skillnad? jag vinterbadar men ofta blir det snarare ett dopp på bara några sekunder.
Anna Sparre @ 4health.se says
hjälper antagligen ändå eftersom du troligtvis är nedkyld efteråt en stund, men du bör nog ligga i åtminstone 30 sekunder för att börja få effekter.
Däremot tycker jag att det är bättre att lyssna på vad kroppen vill i det här avseendet och inte pusha för mkt
M says
Tack så mycket för ditt svar!