“Ja, den här viktväktardieten har fungerat för mig förr”, säger någon. Visst, men hade den fungerat hade du inte stått här idag och behövt den en gång till.
Jo vi är olika och behöver anpassa vår kost efter det – beroende på våra gener, hur mycket vi idrottar, hur långa vi är, vilket kön vi är, hur vi mår i övrigt osv. Men alla mår bra av att äta naturlig mat som vi är anpassade till. Mat som påverkar rätt hormoner och signalsubstanser i hjärnan. Mat som håller oss mätta och ökar fettförbränningen. Mat som gör oss glada och nöjda.
Och jag vågar påstå att för 99% av befolkningen är detta, tillsammans med några små tips och trick, också det enda hållbara sättet att utgå ifrån om man vill gå ner i vikt OCH BEHÅLLA vikten. Övriga 1% klarar svälta sig under ett antal år tills kroppen ställer in sig på sin nya “naturliga” vikt (Frågan är dock hur hälsosamt det är och hur mycket nödvändiga näringsämnen de missar på vägen)
Vad jag vill förmedla är att det inte handlar om quick fix-dieter, banta i 8 veckor och gå ner i vikt. Det kommer bara att göra dig tjockare över tid. Du går ner dina 10kg, men kroppen kompenserar med att lägga på 12kg året efter, och så gör du det igen och går ner 8kg – kroppen kompenserar med 11kg osv… Trenden är uppåtgående och du bantar dig till övervikt.
Åsa Hellström says
Hej Anna
Har skummat igenom din sida o jag har spontant några reflektioner. Dock med reservation att du skrivit om det o att jag har missat.
Eftersom jag jobbar med idel miljömuppar så talar de hela tiden om att min mat inte är klimatsmart. Dvs den mat jag äter ligger klimatet hårt till last. Skulle du kunna skriva några rader om detta?? Jag hävdar hela tiden att de som har de problem jag har, kanske ska se över sin kost, medan andra som inte har de problem jag har, kan ju äta mer kolhydrater och därmed bli/vara mer klimatsmarta. Jag hävdar också att all den medicin som tex diabetessjuka måste ta, kommer ut i vattnet o sprider sig över hela jorden. Det är inte optimalt för naturen att vi sprider mängder av hormoner o annat i grundvattnet. Ofta är det ingen som tänker så långt.
Ett annat tips är lite kopplat till träning o kolhyrater. Många tjejer och killar har problem med fotsvamp. Det är inte enbart de som tränar, men du vet, fuktiga duschar o så vidare. Det är mycket som tyder på att problem med fotsvamp försvinner vid lågkolhydratkost. Att både ha svamp o behandla densamma är ju inte så kul.
Likadant gäller för tjejer med svamp i underlivet. Många har stora problem men får inte bukt på dem o när de går över till lågkolhyrat så försvinner de o kommer inte tillbaka.
Sen har jag en fundering om olika fetter. Det är svårt att förstå olika fetter, varifrån de kommer, hur de framställs och vilken nytta de gör. Allt som har med palmolja tex är inte så känt men ett stort problem, både i kosten o för miljön. Kanske en sådan vinkling.
Annars jag har verkligen inte mycket att lämna synpunkter på. Det är en fin hemsida med mycket nyttig information. Jag gillar att man kan läsa om “en sak i taget”. Det underlättar verkligen om man är nybörjare och vill kunna lära sig något nytt. Din sida innehåller mycket fakta men ligger på en lagom nivå. Och så tycker jag också att den är inspirerande. Inte sådär klämkäck som mycket annat, utan inspirerande pga språket o den utvalda informationen.
Så sålångt för denna gång. Jag läser så fort det kommer in något o lycka till med nya huset. Spännande.
Häls
Åsa
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Åsa!
Tack så mycket för fin feedback och bra förslag! Kommentarer hjälper och lär oss alla här en mängd nyttigheter!
– Angående lågkolhydratkost vs klimat/miljö så skriver jag gärna några rader om på vilka sätt maten är bra för miljön. Däremot är jag inte någon expert på miljöpåverkan. Jag har valt att specialisera mig på vad som är bra/dåligt för individen så det är ur det perspektivet jag lär ut och råder. Jag är däremot intresserad av hur det jag själv stoppar i mig påverkar miljö/klimat så utifrån det skriver jag gärna. (och då får du och dina kollegor gärna ge input så att vi alla lär oss!!)
– Angående svamp så instämmer jag helt. Både lågkolhydratkost som sådan, det faktum att man undviker produkter som innehåller jäst samt att man äter mat som håller en frisk så att man slipper antibiotikakurer gör att man slipper problem med svamp. Kommer kanske något inlägg om detta på temat sjukdomar/symtom som kan botas med kost i “Ohälsa & Sjukdomar”
– Skriver gärna ett inlägg om framställning av fetter. Återigen så är inte miljöpåverkan riktigt mitt område, men jag tar gärna input från dig där. Men det är också intressant för gemene man att veta tex hur härdningsprocessen och omestring går till när man framställer onaturliga fetter för småkakor, margariner mm så något däråt blir det definitivt
Tack igen, fortsätt gärna kommentera och ha en fin dag!!
Mvh
Anna