I Skåne glukosbelastas alla gravida, oberoende på om de har tecken på graviditetsdiabetes eller inte. Det stämmer att man ska vara uppmärksam på detta, men i mina ögon är det normalt med lite insulinresistens under graviditet – det har naturen sett till för att man ska lägga på sig extra kilon, så det är väl bättre att se till att äta mat som vi är gjorda för att äta?
Rent fysiologiskt fungerar det så att insulinresistensen stiger under graviditet pga placentärt GH (PGH) som moderkakan producerar.
Jag tyckte i alla fall att det lät som en onödigt ohälsosam belastning på både ett litet foster och på en kropp och hjärta som redan är hårt belastad så jag bad att få tacka nej. Tydligen gjorde jag rätt, i alla fall om man ska tro det jag läste hos annika dahlqvist: http://annikadahlqvist.com/2013/06/18/sockerbelastning-skadar-hjartat/ om hur sockerbelastning skadar hjärtmuskeln, och orsakar hjärtsvikt. Nu tror jag egentligen inte att den enda gången spelar så stor roll, men jag väljer ändå att äta lowcarb, vilket skulle vara min medicinering på problemet om det visade sig att jag hade graviditetsdiabetes. Kompromissade i alla fall med min barnmorska och gick med på att mäta blodsockret efter en kolhydratrikare frukost med juice, en bit glutenfritt bröd etc. Då får jag i alla fall lite näring och något gott förutom sockret 🙂
Hur hade ni gjort?
Lämna ett svar