Att äta mycket gluten under graviditeten kan öka risken för att ditt barn ska utveckla den autoimmuna sjukdomen diabetes typ 1, enligt en ny dansk studie. Autoimmun diabetes innebär att immunförsvaret vänder sig mot sig själv och förstör betacellerna i bukspottkörteln. Attacken på betacellerna sköts av makrofager, T och B lymfocyter. De senare producerar autoantikroppar, som är biomarkörer för sjukdomen. Autoimmun diabetes är en insulinbristsjukdom, med olika snabbt förlopp.
I en studie från danska Bartholininstitutet på Rigshospitalet i Köpenhamn som innefattade 67 500 gravida danska kvinnor kartlades det hur mycket gluten som kvinnorna åt. För dem som åt stora mängder gluten, 20 gram eller mer om dagen (motsvarande ungefär sex brödskivor), utvecklade 0,53 procent av deras barn diabetes typ 1 innan de fyllt 15. Detta är nästan dubbelt så stor andel mot hos de gravida som åt små mängder gluten, mindre än 7 gram om dagen (motsvarande ungefär två brödskivor). Då drabbades bara 0,3 procent av barnen av diabetes. Totalt var det dock bara 247 barn i studien som utvecklade diabetes, vilket enligt forskarna är ett litet underlag. Dessutom ingen kontrollerad studie, så resultaten kan även bero på andra faktorer.
https://www.metro.se/artikel/ny-studie-gluten-under-graviditeten-kan-ge-ditt-barn-diabetes
Lisa says
Tänk att spannmål är så heligt att man trots sådana indikationer inte rekommenderar kvinnor att minska på sitt intag åtminstone. Man brukar ju tillämpa försiktighetsprincipen när det gäller potentiellt skadliga ämnen till gravida. Det ä ju inte så att kroppen på något sätt behöver gluten tänker jag.