Jag är helt övertygad om att vi klarar oss bra på kolhydrater i den form vi får i oss via grönsaker, rotfrukter, nötter etc – även om vi tränar. Men det finns både de som väljer att äta lite mer kolhydrater, men ändå vill vara hälsosamma, och tillfällen då man vill ha säkerställt fyllda glykogenlager (kanske innan ett lopp för den som tränar och tävlar på hög nivå). I liten dos även ett bra tillskott för den som har svårt att gå upp i vikt
Det allra viktigaste är ändå att undvika raffinerat socker, dvs helt vanligt socker i alla dess former, samt det vanliga spannmålet och framförallt då gluten. De är ämnen som skadar kroppen, särskilt tarmen. Det ska dessutom helst vara livsmedel som inte bara ger energi, utan samtidigt viktiga näringsämnen. Vad finns det då för alternativ kvar?
Här kommer tre lite hälsosammare sätt att få i sig kolhydrater på:
- rotfrukter inklusive potatis och sötpotatis. Lättsmälta kolhydrater, men också vitaminer, mineraler och mjuka fibrer
- quinoa – en ört som växer vilt i Sydamerika. Det är växtens frön som är ätliga och de är kolhydratrika, men innehåller också en hel del mineraler, folsyra och protein
- bovete – en växt som namnet till trots inte är ett sädesslag. Dess frukter används för att göra mjöl /gryn. Det är kolhydratrikt, men ger också en hel del protein, B-vitaminer och mineraler
Lämna ett svar