Allt fler svenska barn utvecklar celiaki, glutenintolerans, och Sverige ligger över lag i topp när det gäller hur stor andel av befolkningen som är glutenintoleranta. Sedan 1990-talet har andelen barn med glutenintolerans stigit från 0,5 procent till nästan fem gånger så många.
Bara en tredjedel av alla sjuka får en diagnos. (enligt mig ännu färre. Läs vad jag skrivit tidigare bl.a. här https://4health.se/glutenintolerans-%e2%80%93-darfor-har-du-kanske-det-utan-att-veta-om-det och här httP://4health.se/tag/gluten ). Och de som faktiskt får diagnosen måste vänta på den i genomsnitt i tio år. Sjukvårdsupplysningen varnar för att även erfarna läkare kan missa sjukdomen.
Ännu vet man inte säkert varför just Sverige är så drabbat. Den stora ökningen syns inte främst hos den grupp där celiaki tidigare brukade upptäckas – småbarnen. I stället dyker den allt oftare upp senare i livet, hos äldre barn och hos vuxna.
I nya forskningsresultat från Umeå universitet har medianåldern då barn får diagnosen celiaki stigit från ett år under tidigt 1990-tal, till sju år i dag.
Under mitten av 80-talet och några år framåt gavs olämpliga kostrekommendationer som gjorde att småbarn tidigt fick i sig stora mängder gluten. När rekommendationerna ändrades sjönk antalet sjuka småbarn. Men Sverige är fortfarande på en rekordhög nivå jämfört med andra länder.
Ungefär hälften av alla svenskar har de genetiska förutsättningarna för att få celiaki. Fler än vad man tidigare trott. Och enligt mig ännu fler – ingen är anpassad till att äta gluten. Och dessutom ökar glutenhalten i många spannmålsprodukter. Kanske beror förskjutningen i ålder på att vi blivit bättre på att skydda småbarnen, men att vi senare i livet utsätts desto mer.
Symptomen kan vara allt från diarré, trötthet till viktnedgång, blodbrist, infertilitet etc. Och det är bara celiakli, dvs det som drabbar tarmen. Ma kan även ha glutenantikroppar som ger sig på andra organ än matsmältningen.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/allt-aldre-barn-far-glutenintolerans
Lotta Enocsson says
Jag vill gärna tipsa om dessa böcker som givit mig och min familj enormt mycket: http://www.kunskapskällan.se (med “ä” i webbadressen)
Lotta Enocsson says
Ett informativt och bra inlägg att ta del av!
http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/10/havre-och-majs-hur-sakert-ar-det.html