Personligt om att läka hjärnan efter Graves
Jag, Katarina Fornander som skrivit inläggen de senaste par dagarna, har också en personlig berättelse om att läka hjärnan efter Graves. Våren 2017 var jag friskförklarad från sjukdomen men inte återställd. Det är ju nämligen inte samma sak, har jag fått lära mig. Du kan ha perfekta hormonvärden i blodet och vara friad av sjukvården men må piss rent ut sagt. Jag hade fortfarande väldigt mycket trötthet och var stresskänslig. Orken fanns inte där, jag fick säga upp mig från uppdrag som jag egentligen trivdes väldigt bra med, sov så fort jag fick chansen, gjorde minsta möjliga på alla områden, samtidigt var det som att jag bara hade två lägen. Antigen väldigt uppe i varv och brände alla reserver. Eller så var jag jättetrött, kroppen vägde bly och jag segade mig igenom mina dagar. Familjen fick också lida för hur jag mådde, jag minns en kväll när jag skulle lägga barnen. Då tog min femåring mitt ansikte i sina händer och sa: “Stackars dig mamma som inte orkar följa med på allt roligt”.
Under en promenad lyssnade jag på en podd där de berättade om meditationens effekter på hjärnan och särskilt hur den kan skapa förändringar i områdena som hanterar stress. Hjärnan har ju en fantastisk förmåga att förändra sig. Precis som kroppens signaler om stress har fått vissa områden att växa eller krympa, kan vi få dessa områden att återgå till det normala och till och med fungera bättre än förut.
I podden rekommenderades 8 veckors meditation, 30-40 minuter om dagen. Jag hade varit nyfiken på meditation tidigare men det här var precis vad jag behövde höra. Riktiga mätbara effekter på hjärnan – jag bestämde mig på en gång att jag skulle prova. Jag gav det 30 dagar och tänkte meditera 40 minuter varje dag – det behövde inte vara sammansatt utan 10 minuter här och 20 där var godkänt. Här vill jag bara säga att jag från början inte hade en tanke på att meditationen skulle vara en lösning på mina kvarstående hälsoutmaningar. När jag började meditera den där dagen hade jag inte så mycket förväntningar utan jag tyckte det lät bra att hjärnan kunde förändras positivt. Det kom som en väldigt glad överraskning när saker började hända med hur jag mådde. Inom den första månaden hittade jag för första gången på väldigt länge jag en paus-knapp för min stress. Jag hade plötsligt ett verktyg att ta till när jag behövde komma ner i varv. Ovärderligt. När de 30 dagarna hade gått var jag såld och fortsatte meditera varje dag. Sedan tog det kanske 3 månader innan jag började få fler resultat, och inte heller de hade jag väntat mig. Jag var bara så glad och nöjd med att kunna bryta min stress. Det som sedan hände är att spiralen vände och blev positiv. Från att ha orkat mindre och mindre orkade jag mer och mer. Idag skulle jag kalla mig helt återställd.
Gratis meditationskurs för dig som vill prova på
Eftersom jag vill att fler ska få ta del av meditationens effekter på våra stressade hjärnor erbjuder jag gratis introduktionskurser online. Nästa kurs börjar den 23 september. Mejla mig på katarina (at) fysiomedia.se eller läs mer på www.fysiomedia.se/graves. Du som inte vill göra en kurs kan ladda ner kursmaterialet från hemsidan eller här (meditationskurs) och testa på egen hand. Kursen är toppen även för dig som inte har Graves! Du behöver ingenting för att genomgå kursen mer än din andning och en skön plats att sitta på.
Näring för hjärnan vid Graves
Meditation i all ära men en hjärna som ska läka behöver också näring. En ämnesomsättning som går på högvarv, som vid Graves, förbrukar mer näring. Det är en enorm stress för kroppen att upprätthålla energiproduktion, celldelning med mera i en högre takt. Därför är det inte så förvånade att brist på flera näringsämnen är vanliga bland de som har Graves. Bland annat järn, selen, zink som alla är viktiga för en normalfungerande sköldkörtel. Tillskott av selen har visat sig öka livskvaliteten i samband med de ögonsymtom man kan få vid Graves. Jod däremot bör den som har Graves vara försiktig med då det har en stimulerande effekt på sköldkörteln. Andra vanliga näringsbrister: aminosyror, vitaminer (A, B6, B5, B1, C och D) och mineraler (fosfor, magnesium, kalium, natrium, krom).
För att du ska kunna återhämta din hjärna optimalt är det därför avgörande att fylla på med i första hand näringstät mat, likt den som rekommenderas här på 4Health, och vid behov även tillskott av god kvalitet. För att läka tarmen och resten av kroppen samt lugna immunförsvaret behöver du tillräckligt med energi. För lite energi blir ytterligare en stress på ditt system. Så se till att äta ordentligt och räkna gärna på ditt kaloribehov så att du möter det.
Referenser:
Psykiskt: https://www.gdatf.org/about/about-graves-disease/patient-education/whats-wrong-with-me/
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/adrenergic-receptor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3520819/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1955072
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16712661
Näring:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25614676,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26680495, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396708(jod)
Lämna ett svar