Har äntligen kommit igång med groddning igen!
Du ska veta att det går att hålla det betydligt enklare än det låter när du googlar groddning.
Jag vet att det är lätt att rygga tillbaka bara man hör ordet groddburk / groddbox, men man behöver inte någon specialutrustning. Förr använde jag lite nylonstrumpa på burken, numera inte ens det. Glasburkar, det är allt du behöver.
Så här gör du
I stort sett alla torkade bönor, linser och frön du har hemma går att grodda. Kör gärna lite olika, i olika brukar, när du ändå är igång. Då blir det minimal tidsinsats för större matproduktion.
Häll tex lite torkade mungbönor eller kikärter i en rymlig glasburk (utan lock). Häll på ordentligt med vatten och låt stå över natten. Tänk på att de sväller, så att du inte tar för lite vatten.
På morgonen häller du av de blötlagda bönorna i ett durkslag eller större sil, sköljer dem och sen tillbaka i burken (utan vatten, de ska bara vara fuktiga). Samma sak kväll – skölj av och tillbaka i burken.
De flesta gör ju som så att de låter bönorna/groddarna (med eller utan burken som “lock”) vara i silen, men då behöver du mer plats och många silar/durkslag. Är du bara noga med att skölja ofta; 2-3 gånger per dag; och att de inte ligger i vatten, så går det bra att ha dem i burken. Fröna/ bönorna ska vara fuktiga, men inte stå i vatten.
Obs! Detta gäller för “snabbgroddade” saker. Frön etc som behöver mer än ett par dagar bör du ev vara lite noggrannare med och låta ligga i sil el dyl så att det inte finns risk att de blir dåliga/möglar etc.
Det är viktigt att fröna hålls fuktiga för att de ska gro, och det är viktigt att skölja för att det inte ska börja mögla i groddningen.
Har du nu flera glasburkar stående på diskbänken och får in en rutin att skölja morgon och kväll kommer du snart knappt behöva köpa grönsaker 🙂 Särskilt inte om du använder naturens skafferi. Själv har jag kylen full med kirskål, nässlor, ramslök, maskros, sparris, portlak och annat grönt som definitivt inte kommer från någon affär (mer i https://4health.se/?s=ätbart+i+naturen ) . Kombinera detta med groddar och du har Såå mycket näring.
Många groddar tar inte mer än 2-3 dygn innan de är klara. De flesta fröer börjar gro efter 1-2 dagar, och är färdiga att äta efter ytterligare ett par dagar. De färdiga groddarna har man i kylskåp och där håller de minst 4-5 dagar.
På bilderna groddar av kikärter och alfalfagroddar. Kikärterna på bilden ska få gro någon dag till innan de är klara.
Annat enkelt att starta med (går snabbt) är tex mungbönor
Varför grodda?
Bönor, frön etc är växternas “embryon” och de skyddas därför med antinutrienter som tex fytinsyra och lektiner som både kan hindra vårt näringsupptag och påverka hälsan negativt på andra sätt. Fytinsyra binder till mineraler som tex kalcium, magnesium och zink och hindrar kroppen från att absorbera dem. Ämnena hindrar också fröet/bönan från att gro och släppa på sin näring innan det är dags.
Grodda betyder att man gör så att fröet börjar gro. När du groddar så bildas massor med enzymer som bidrar till en kraftig minskning av antinutrienter. När detta sker, ökar mängden antioxidanter. Antioxidanterna är en ersättning av det tidigare skyddet i form av antinutrienter. Det kan finnas upp till 100 gånger så mycket antioxidanter i groddar jämfört med i den fullvuxna plantan. En grodd är ömtåligt (fortfarande växtens lilla barn) och måste skyddas med extra höga mängder antioxidanter.
Groddar och skott är näringstätare än den mesta annan mat – sprängfyllda med näring såsom vitaminer, mineraler, viktiga enzymer och andra ämnen. Fröet genomgår förändringar som bland annat ökar mängden C-vitamin och vitamin B2, B5, B6 och karoten.
Och tack till min fina vän Anna för alla våra projekt så att jag får tummarna loss – allt från ogräsplockning till syrning, fermentering och groddning 🙂
Fler “gör det själv” DIY-tips: https://4health.se/?s=DIY
Tidigare om groddning bl.a. i podcastavsnitt 48: https://4health.se/48-sommarhalsning-med-halsotips-darfor-ska-du-grodda-och-sa-har-superenkelt-ar-det
Anneli Bokvist says
Hej!
Undrar om groddade kikärtor, har ett recept där de färdiggroddarna kikärtorna måste förvällas någon minut innan de skall ätas finns även några andra sorter som bör förvällas innan de kan ätas som råkost. Vad anser du om detta och hur gör du med detta?
M.V.H. Farmor!
Anna Sparre @ 4health.se says
Det stämmer att groddar av kikärtor och hårdsmälta bönor bör förvällas helt kort, tex tillsättas i maten precis i slutet av tillagningen eller ligga ett par minuter i uppkokt vatten. Detta för att minska lektininnehållet ytterligare än vad man just gjort med groddningen. Groddar från frön och linser behöver man inte förvälla så