Som vanligt mycket välskrivet av Mats-Eric Nilsson, författaren bakom Den hemlige kocken. Den här gången handlar det om det han kallar blåbärsbluffen. Läs det! Lika relevant för andra områden som just blåbär.
Här skriver han bl.a. att
"Det tidigare så bortglömda skogsbäret förekommer numera i rader av livsmedel och hälsokostprodukter. Och det är förstås ingen slump"
Livsmedelsindustrins forskare är på jakt efter något som kan säljas som hälsosamt, och upptäcker att en viss frukt eller bär kan sägas vara extra nyttigt. Media driver på budskapet om bärets/fruktens förträfflighet. Produkter börja dyka upp i mataffärer och hälsokostbutiker (Tanken var ju redan från början att vi ska köpa nya varor). "Även sådana livsmedel som vanligtvis inte uppfattas som sunda surfar på det hårt marknadsförda bärets goda rykte" […] "detta redan har hamrats in som en etablerad sanning" T.ex. kexchoklad blåbär. Som tyvärr inte innehåller blåbär, men trots detta marknadsförs som blåbär. Livsmedelsverket har gjort en bedömning och kommit fram till att kexchoklad blåbär trots detta inte avviker från lagstiftningens krav om märkning eftersom "vi konsumenter trots allt inte förväntar oss några blåbär i en vara som denna"
Här kan du läsa artkeln:
http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/ga-inte-pa-blabarsbluffen_6038137.svd
Lämna ett svar