Svamp är en jättebra mineralkälla och en nyttig ”ovan-jord-grönsak”. Just nu är skogarna fulla med svamp – alldeles gratis och nyttigare än de massodlade svamparna (eftersom de ofta har en bättre fördelning av mineraler jämfört med om de odlats på konstgödslade bäddar).
Många är rädda för att plocka svamp och tror att det är svårt och krångligt. Det behöver dock inte vara så komplicerat.
Våra svenska giftsvampar är alla skivlingar, förutom en rödaktig sopp som är väldigt sällsynt och kan påträffas på Öland och Gotland. Så håller man sig till soppar, dvs de svampar som ser ut som tvättsvamp på undersidan med hål/rör istället för skivor, så ska man vara safe. Däremot ska man undvika gallsopp som smakar illa och dessutom kan ge hela din skörd en dålig smak om du får med den i pannan. Vissa säger att man känner gallsopp på lukten, men idag hittade jag ett praktexemplar som luktade väldigt gott. Som tur är har min pappa lärt mig att sätta tungan mot köttet på varje svamp innan jag slänger ner den i korgen. Den här smakade skarpt (smaken kommer fram ännu mer om du smörsteker den).
Idag bestod skörden framförallt av Sandsopp (växer i de sandiga och tallrika markerna här nere), men även av några Karl Johan. De smörstekta Karl Johan med lite salt och peppar blev en underbart god och nyttig förrätt!
Obs! Bilden är ett fint exemplar av en röd flugsvamp. Alltså inte ätbar, utan en av våra giftiga svampar.
Lämna ett svar