Häromdagen skrev Expressen om hjärnan och kolhydrater vs. fett. Martin Ingvar uttalade sig väl i ämnet. Och artikeln handlade bl.a. om följande:
En femtedel av energin i kroppen går till att försörja den energikrävande hjärnan. Trots att den bara är cirka 2 procent av den totala kroppsvikten, förbrukar den ändå 20 procent av energin. Vanligtvis får hjärnan sin energi från glukos, dvs. blodsocker. (Min kommentar: Blodsocker skapas lättast från kolhydrater, men kroppen kan även omvandla andra ämnen, såsom aminosyror, till blodsocker)
Det är inte heller nödvändigt att det är just glukos/blodsocker. Det hjärnan behöver som energi är kolskelett, dvs. grupper med kolatomer. Det kan du också få från aminosyror eller fett. Vid en strikt lågkolhydratkost hamnar kroppen i ketos. Det innebär att kroppen och hjärnan börjar använda ketoner som energi i stället för glukos. Glukos består av sex kolatomer, ketoner består av tre kolatomer. Skillnaden mellan glukos och ketoner är att ketonerna transporteras in i hjärnan på ett lite annorlunda sätt än glukosen. Annars förbränns de på samma sätt.
Och det räcker dessutom med lite grönsaker för att du ska få i dig tillräckligt med kolhydrater.
När du går från att använda glukos som energi till att använda fett behöver kroppen ställa om sig och du kan drabbas av omställningsbesvär. Du kan bli trött, seg etc.
Martin Ingvar anser att du absolut inte blir dum/trög av en lågkolhydratkost, snarare är det snabba kolhydrater som gör dig dum eftersom de får blodsockret att åka berg-och-dalbana och utsätter hjärnan för krissignaler när blodsockret sjunker, stressystemet går igång och kroppen ställer in sig på att den måste få snabb energi. Det sänker nivån på tänkandet eftersom fokus blir att fixa mat.
I artikeln nämns även förvirringen mellan ketos och ketoacidos:
“Ketos ska inte sammanblandas med ketoacidos. Ketoacidos är ett farligt tillstånd som kan drabba diabetiker om de samtidigt har insulinbrist, ketoner i urinen och högt blodsockret. Detta har inget samband med lite kolhydrater i kosten.”
Läs artikeln här:
http://www.expressen.se/halsa/bara-lugn-du-blir-inte-dum-utan-kolhydrater/
Anders says
Jag tycker att debatten om LCHF har blivit lite förvirrad nu. Många missuppfattningar och det utnyttjar LCHF-anhängarna i debatten.
Det Martin Ingvar påpekar är att LCHF normalt inte bör höja kolesterolvärdena om kosten är väl balanserad och den bör under vissa förhållanden även kunna sänka kolesterolvärdena. Detta är väl inte någon nyhet.
Jag och Martin Ingvar har uppfattat varningen från läkarna på olika sätt. Läkarna tror att “fettsektens” budskap får folk att äta mer fett och att detta skulle höja kolesterolvärdena. LCHF- arna misstolkar detta (de brukar alltid misstolka)
Denna förvirring av debatten har egentligen inte något med frågan om LCHF är farligt eller inte. Detta skapar bara förvirring där LCHF-arna tror att de har bevisat att de har rätt.
Debatten om LCHF tar inte upp de väsentliga argumenten mot LCHF. Det är tråkigt.
Niclas says
Om Ni vill lära Er något om Hjärnan och kolhydrater, vilket är baserat på forskning, skall ni läsa boken Hotet mot din hjärna : den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar ditt mest känsliga organ.
Boken är skriven av läkaren, professorn och hjärnforskaren David Perlmutter. Den fullständigt krossar alla myter om fett och kolesterol. Som titeln avslöjar förstår Ni säkert var problemet ligger.
MIKAEL says
Bra med någon som vågade lobba för ketogen kost redan på den tiden. Skönt att inte alla forskare är köpta av Big Pharma. 😀
Anna Sparre @ 4health.se says
🙂