Högre kolhydratintag associeras med ökad risk för död, medan fett minskar risken, enligt en ny stor studie, vars slutsats även betonar att man bör ändra kostråden:
“High carbohydrate intake was associated with higher risk of total mortality, whereas total fat and individual types of fat were related to lower total mortality. Total fat and types of fat were not associated with cardiovascular disease, myocardial infarction, or cardiovascular disease mortality, whereas saturated fat had an inverse association with stroke. Global dietary guidelines should be reconsidered in light of these findings.”
135 000 personer i 18 olika länder och från fem olika kontinenter har följts. Det man kunnat se att det är kolhydrater, och inte fett, som vi bör äta mindre av.
I studien kunde man se att de som hade ett högre intag av kolhydrater hade en koppling till högre risk för ökad dödlighet. De personer som åt ett högt intag av fett visade däremot ingen ökad risk. Och tvärtom hade de personer som åt mer mättade fetter en minskad risk att drabbas av stroke.
I samma studie/material har man också funnit att ökat intag av grönsaker minskar risken för död.
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32253-5/fulltext?elsca1=tlpr
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext
Catherine Andersson says
Tack Annika för dina uppdateringar, väldigt bra.