Både undervikt och övervikt hos en nyfödd bebis kan medföra hälsorisker. Barnets storlek påverkas bl.a. av den gravida kvinnans vikt och blodsockernivå.
Data från drygt 30.000 kvinnor och deras barn har samlats in i en stor internationell metanalys av 18 olika studier. Fokus har varit på mammans anlag för övervikt och högt blodsocker, samt ett antal andra faktorer, och hur det påverkar barnets födelsevikt.
Sen länge är det känt att överviktiga kvinnor och kvinnor som lider av graviditetsdiabetes föder större barn. Man har tidigare sett det som en riskfaktor, men i den nya studien anser man att det troligen finns ett orsakssamband, dvs att barnens födelsevikt orsakas av mammans höga blodsocker och vikt (och anlagen för det). Dessutom rapporterar man att en genetik som innebär ett högre blodtryck hos modern orsakar motsatt effekt, dvs mindre barn. Men detta samband verkar mer komplicerat eftersom tidigare studier sett att ett högt blodtryck kan ge större barn. Blodtryck som mått är dock inte så enkelt, lyssna gärna på avsnitt 79 av podden med Ralf Sundberg för att höra mer om detta.
“In this mendelian randomization study, genetically elevated maternal BMI and blood glucose levels were potentially causally associated with higher offspring birth weight, whereas genetically elevated maternal SBP was potentially causally related to lower birth weight.”
Man såg också i studien att de mödrar med högre blodsockernivå tenderar att föda större barn även i de fall där deras nivåer inte räknas som ohälsosamma.
Högre födelsevikt kopplas bl.a. till sjukdomar som typ 2 diabetes senare i livet.
Det är enormt viktigt med blodsockerkontroll under graviditeten. Jag får ofta frågor om man vågar äta lågkolhydratkost under graviditeten – men min motfråga är om man vågar låta bli? Du ska givetvis inte “nolla” några kolhydrater om du är gravid – ät rikligt med grönsaker, gärna inklusive en del rotfrukter, och ät nötter, fröer och bär. Inte minst för att få i dig folat och andra viktiga näringsämnen. Men fortsätt undvika socker och mjöl och annan tom energi, och ät rikligt med naturligt fett, och protein från friska glada djur. Och missa inte podcastavsnittet som kommer på lördag (avsnitt 82) där du får lära dig att överväga folsyratillskott och får tips för ökad fertilitet! Podcasten hittar du via kategorin podcast eller i din podcastapp i telefonen.
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2503173
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-hogt-blodtryck-hos-mamman-leder-till-mindre-barn/
Lämna ett svar