Här kommer en favorit i repris som jag först publicerade i oktober 2016
De här höstigs godbitarna (som du kanske redan sett på instagram) rörde jag ihop med sonen. Vi använder dem som scones/ bullar (bröd) med smör, skivat ägg och salt på. Mums!
Man kan använda dem som mellanmål som de är, och de blir inte så söta, så de kan lika gärna användas som scones med smör på, som till muffins eller kaka. Vill man göra en kaka kan man såklart tillsätta lite sötning i form av stevia, honung eller liknande
Du behöver:
- ca 1/2 kg pumpa (räknat med skal)
- 1-2 äpplen
- 1 stor morot
- 1 ägg
- ca 100 g kokosolja och/eller smör
- 1 tsk bakpulver
- en nypa salt
- ca 3 dl bovetemjöl eller mandelmjöl, och eventuellt lite kokosmjöl eller fiberhusk för en fastare smet
Dela pumpan på mitten och lägg i ugnen (grädda den mjuk, tar max 20 minuter vid 200 grader). Gröp ur det mjuka innehållet och lägg i mixer tillsammans med äpple och morot.
Mixa ordentligt (det går också bra att riva på rivjärn)
Smält kokosolja (eller smör)
Blanda ner ägget i “rotsaksmixen” och sen det smälta fettet.
Rör ihop bakpulver och mandel- eller bovetemjöl. Rör ner det i rotsaksmixen och tillsätt mer mjöl tills du tycker att du har en smet med lagom konsistens. Tänk på att röra ihop ordentligt så att bakpulvret fördelas
Du kan välja om du vill grädda som scones på en plåt med bakplåtspapper, eller i en kakform (smörj den) eller muffinsformar
Tiden i ugn varierar, men ca ca 15 minuter för muffins/bullar och ca 25-30 minuter för hel kaka vid ca 175 grader
Lämna ett svar