Många har sköldkörtelproblem, men till synes normala labbvärden för sköldkörteln. Ofta beror detta på att problemet inte är kopplat till hjärnans TSH eller sköldkörtelns lagringsform av hormoner (T4), utan problemet sitter i konverteringen mellan lagringsformen T4 och den aktiva formen T3. Det här kan också förklara varför så många upplever att de får begränsad, eller ingen, effekt av Levaxin, dvs av medicin i form av T4.
Och förresten, en liten parentes här – nästan alla sköldkörtelproblem är av autoimmun karaktär, men din läkare “glömmer” ofta att berätta det (eller så kollar man kanske inte ens det mha labbvärden som tex TPO) eftersom man anser att hypotyreos som hypotyreos, samma behandling. Det anser INTE jag. En autoimmun sjukdom blir bättre av en autoimmun kost – och sämre och sämre utan. Men mer om detta en annan gång.
Nyligen skrev jag om hur viktigt selen är för denna konvertering till aktivt sköldkörtelhormon, men det finns fler faktorer som är av en avgörande roll. Här kommer en av dem:
Tarmfloran behövs för konverteringen av T4 till T3!
Även om mycket av konverteringen sker i levern, så sker 20% av konverteringen i dina tarmar med hjälp av bakterier. Detta betyder att en nedsatt tarmflora kan ge symtom på hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, eftersom du kommer att ha sämre tillgång på aktivt sköldkörtelhormon – det som utgör kroppens gaspedal.
Dessutom; har du en nedsatt tarmflora, dysbios, så har du antagligen en högre tarmpermeabilitet (någon grad av läckande tarm). Det här gör att det tas upp ämnen i blodet, från tarmen, som kan reta ditt immunförsvar, skapa inflammation och ytterligare trigga en autoimmun reaktion mot sköldkörteln och dess hormoner.
Sök på sköldkörtel uppe till höger här på 4health.se för tidigare inlägg på ämnet, och missa inte vad jag nyligen skrivit om hur selenbrist kan ge dig hypotyreos.
Lämna ett svar