Man vet att dålig kost ofta förvärrar den autoimmuna sjukdomen MS (Multipel Skleros). Och det finns personer som med kostens hjälp nästan blivit symtomfria (Tidigare om MS: https://4health.se/kicka-skiten-ur-ms )
Men inte mycket högkvalitativ forskning har gjorts på kostens betydelse vid MS. Till exempel visade en metaanalys, dvs. en genomgång av befintlig forskning, för några år sedan att forskningen på vitamintillskott var för bristfällig för att några slutsatser skulle kunna dras. Samma genomgång visade också att intaget av fleromättade fetter, såsom omega-3 och omega-6 som man tidigare trott kunnat påverka sjukdomsförloppet, åtminstone i forskningen verkade betydelselöst för hur sjukdomen utvecklade sig.
Däremot antyder forskning att D-vitamin har positiv inverkan mot MS. Intag av D-vitamin verkar kunna förebygga MS. Exempelvis har man funnit en gen som ger personer som bär på genen mycket högre risk att utveckla sjukdomen. Denna gen påverkas av D-vitamin, på så sätt att D-vitamin verkar reglera genen. Forskarna tror att brist på D-vitamin gör att kroppens normala process att förstöra de immunceller som börjar angripa kroppsegen vävnad begränsas. Om dessa immunceller tillåts överleva så triggas en autoimmun process och kroppen angriper sig själv. (En av studierna: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685863/ )
Lämna ett svar